Komerční prezentace Aktual.: 4.10.2024 16:55

Praha – Celkový podíl čínských aut na českém trhu se pohybuje pod deseti procenty. Vyšší zastoupení čínské výroby je u elektromobilů, mimo jiné kvůli nejprodávanější značce Tesla, která část produkce pro český trh vyrábí právě v Číně. ČTK to řekl tajemník Svazu dovozců automobilů Josef Pokorný.

Evropská komise dnes dostala možnost definitivně zavést dodatečná cla na dovoz elektromobilů z Číny. Proti návrhu zavést cla se totiž dnes nepostavila dostatečná většina členských států unie. S Čínou chce ale dál jednat. Odpůrci cel se obávají odvetných opatření Pekingu. Například přední německé automobilky varují před evropskými cly na čínské elektromobily. Vyzývají k uzavření dohody, která by zavedení cel odvrátila. Peking dnes vyzval EU, aby zavedení dodatečných cel na dovoz elektromobilů z Číny odložila, a zabránila tak eskalaci napětí ve vzájemném obchodě.

„Vyšší cla se teoreticky v cenách dovážených aut významně projevit nemusí, ale může to naopak mít sekundární dopad na součástky z Číny pro evropské výrobce, například baterie. My tedy vidíme větší riziko, že cla mohou něco způsobit. Nicméně chápeme, že Evropa chce vyrovnat podmínky pro své výrobce s těmi čínskými,“ uvedl Pokorný.

Podle automobilového experta EY Petra Knapa nyní bude pokračovat intenzivní jednání o alternativách, protože odvetné kroky Číny mohou EU také poměrně bolet. Takže finální podoba opatření bude známá až těsně před koncem října.

Pro automobilový průmysl by zavedení cel znamenalo podle Knapa oddechový čas a oslabení čínské konkurence. „To popravdě v tuto chvíli zčásti hodně tápající evropský automobilový průmysl potřebuje. Nicméně Čína svou produkci a čím dále více konkurenceschopné výrobky vyvážet také potřebuje, tak akceptuje nižší zisky a postaví výrobní kapacity v EU a blízkém okolí,“ řekl Knap ČTK.

Zásadní konkurenční výhody v elektromobilech bude Čína podle Knapa rozvíjet nadále a bez zásadních změn tradiční automobilky na tomto trhu nebudou získávat pozice, které potřebují. Evropští výrobců jsou navíc pod zásadním tlakem nižších průměrných emisí z vyráběných aut již od příštího roku a hrozící pokuty je dále oslabí.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) dnes k výsledku hlasování řekl, že Česko postupovalo po debatě s Německem. „Důležitým argumentem je nevyvolat celní válku, která by za daných okolností mohla ohrozit celou řadu evropských automobilek, protože řada komponent je zajišťována dovozem z Číny,“ řekl ministr. Věří, že jednání EU s Čínou případnou celní válku odvrátí. Zároveň zdůraznil, že Evropa se musí snažit o větší samostatnost v získávání surovin, které jsou klíčové například pro výrobu baterií či polovodičů.

Podíl.
Exit mobile version