Aktualizace: 28.06.2024 13:43

Zlín – Atleti budou o víkendu na českém šampionátu ve Zlíně usilovat nejen o mistrovské tituly, ale také olympijskou Paříž. Národní šampionáty, kterých se ve stejném termínu uskuteční spousta po celém světě, jsou důležité pro postavení ve světovém žebříčku. Ten se právě po víkendu uzavře a po přerozdělení případných odmítnutých kvót se definitivně rozhodne o účastnících OH v Paříži z atletů, kteří nesplnili ostrý limit.

K vrcholům šampionátu by podobně jako loni v Táboře měla patřit ženská čtvrtka, i když Lada Vondrová po nemoci z mistrovství Evropy ještě závodit nebude. Má ale splněný limit pro OH stejně jako Lurdes Gloria Manuel, která na ME nadchla čtvrtým místem ve skvělém čase 50,52 sekundy. Ve Zlíně bude osmnáctiletá běžkyně velkou favoritkou na první seniorský titul.

O ten se bude snažit také o poznání zkušenější Tereza Petržilková, jež má ve sbírce pět medailí z venkovních šampionátů, ale zlatá jí chybí. V žebříčku je průběžně na postupové pozici. To trojnásobná mistryně republiky Barbora Malíková je v rankingu daleko pod čarou a k zopakování olympijské účasti z Tokia by potřebovala ostrý limit 50,95 sekundy.

Na jubilejní desátý venkovní titul bude ve Zlíně útočit dálkař Radek Juška. Český rekordman má ale silného vyzyvatele v osmnáctiletém Petri Meindlschmidovi, jenž na rozdíl od něj postoupil do finále ME a v poslední době pravidelně překonává osmimetrovou hranici.

Vyrovnaná soutěž se dá očekávat v ženském oštěpu. Ve startovní listině jsou pátá žena z ME v Římě Nikola Ogrodníková, obhájkyně titulu Petra Sičaková i Andrea Železná, jež rovněž letos pokořila hranici 60 metrů. Naopak mužský oštěp se musí obejít bez evropského šampiona Jakuba Vadlejcha.

Jiné disciplíny budou mít za účasti elitních českých reprezentantů jasné favority. Tuto roli mají například Amálie Švábíková ve skoku o tyči nebo koulař Tomáš Staněk.

Šampionát, který se do Zlína vrací po třech letech, se ponese také ve znamení loučení. V sobotu poběží poslední stovku v kariéře spoludržitel českého rekordu Jan Veleba. V neděli se uskuteční rozlučka s oštěpařským mistrem světa z roku 2013 Vítězslavem Veselým. Dvojnásobný bronzový olympijský medailista bude mít od 15 hodin autogramiádu.

Sobotní program na Stadionu mládeže ve Zlíně začne ve 13:00, v neděli se bude závodit od 11:30.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.