Komerční prezentace Aktual.: 23.10.2024 14:00

Praha – Pro nemocnice znamená úhradová vyhláška na rok 2025 reálně pokles úhrad. Na dnešní tiskové konferenci to řekl ředitel Fakultní nemocnice v Motole Miloslav Ludvík, který je předsedou Asociace nemocnic ČR. Vyhláška počítá s poklesem objemu péče o jedno procento a růstem úhrad meziročně o 0,9 procenta. Asociace nemocnic sdružuje velké, většinou státní nemocnice, menší mají vlastní sdružení. Proti nízkému nárůstu úhrad proti letošnímu roku se ohradilo několik segmentů péče, praktici hrozili protestem.

Podle ředitele Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Davida Feltla znamená návrh na příští rok reálně stagnaci, nebo mírný pokles. „Jsme v situaci, že se budeme muset nějak přizpůsobit danému faktu,“ doplnil Ludvík.

Nesouhlas s nárůstem úhrad v návrhu vyhlášky, který musí ministerstvo zdravotnictví (MZd) předložit v příštích několika dnech, aby stihla ve Sbírce zákonů vyjít do konce října, v předchozích týdnech vyjádřili praktičtí lékaři, ambulantní specialisté, Asociace českých a moravských nemocnic, která sdružuje regionální zdravotnická zařízení, laboratoře a v úterý také Asociace domácí péče.

Praktičtí lékaři pro dospělé a pro děti oznámili na úterý a středu příštího týdne protestní uzavření ordinací, ke kterému se přidaly i ambulantní specialisté. Po jednáních s praktiky MZd růst jejich úhrad navýšilo z 2,8 na 3,3 procenta a praktici protest odvolali. Se zástupci ambulantních specialistů bude jednat znovu ve čtvrtek.

Peníze na navýšení úhrad praktikům půjdou z kapitoly vyhrazené na centrové léky. Ty předepisují specializovaná centra na nejzávažnější diagnózy, vyhláška na ně počítala se 40 miliardami korun, meziročně o 11 procent víc. Podle Ludvíka jsou náklady na ně ale obvykle vyšší. „Vyhláška předpokládá, že se objeví nějaký počet pacientů s danou diagnózou, ale oni se jich objeví obvykle víc,“ vysvětlil. Letos bude podle něj meziroční nárůst 19 procent místo plánovaných deseti procent a z úhrad pojišťoven proti vyhlášce bude chybět šest miliard korun.

 

Podíl.
Exit mobile version