Komerční prezentace Aktualizace: 29.06.2024 00:10

Strašice (Rokycansko) – Na armádním cvičišti Zadní Bahna u Strašic na Rokycansku se dnes koná tradiční Den pozemního vojska Bahna. Na programu jedné z největších tuzemských armádních akcí pro veřejnost jsou statické a dynamické ukázky bojové techniky a ručních zbraní, průlety letounů vzdušných sil, seskok výsadkářů, ukázka využití průzkumných bezpilotních prostředků, historické ukázky s válečnou tematikou i defilé techniky. Kromě české armády se zúčastní také jednotky z Německa, Rakouska a Slovenska. Akce, na kterou v posledních letech míří kolem 50.000 lidí, se koná počtyřiatřicáté. Vstup je zdarma.

Návštěvníci uvidí ve více než šestihodinovém programu prezentaci pásové a kolové techniky české armády. Jednotky pozemních sil předvedou vozidla chemického průzkumu, bojová vozidla Pandur II, lehká obrněná vozidla Iveco, samohybné kanónové houfnice Dana i těžkou pásovou techniku, jako například tanky T-72, Leopard nebo bojová vozidla pěchoty. V dynamických ukázkách armáda předvede útok mechanizované čety, záchranu odloučené osoby nebo odražení nepřítele pomocí tanků.

Dynamické i statické ukázky připravila tradičně také Nadace pozemního vojska AČR. Letos ukáže jízdní vlastnosti obrněného transportéru OT-64, který byl vyroben v Československu v 70. letech minulého století. Jedna z dynamických historických ukázek se bude týkat Slovenského národního povstání.

Svou účast na letošních Bahnech přislíbili vojáci německého Bundeswehru, kteří představí bojové vozidlo pěchoty Puma, vojáci ze Slovenska dorazí se svým průzkumným vozidlem BPzVI a rakouská armáda představí šestikolový Pandur EVO.

Do programu se s vlastními ukázkami zapojí také Policie ČR, Vězeňská služba ČR, Hasičský záchranný sbor ČR a vojenská policie.

Podíl.
Exit mobile version