Komerční prezentace Aktual.: 27.10.2024 08:16

Gaza/Tel Aviv – Izraelské údery v severní části Pásma Gazy v sobotu večer zabily nejméně 22 lidí, uvedli dnes podle agentury AP palestinští zdravotničtí představitelé. Izraelská armáda tvrdí, že útočila na ozbrojence a palestinskou bilanci obětí zpochybnila. Terčem úderů bylo několik domů severně od města Bajt Lahíja.

Mezi oběťmi je podle záchranné služby Pásma Gazy 11 žen a dvě děti. Zraněno bylo 15 lidí a je možné, že počet zabitých bude narůstat. Jména obětí služba zveřejnila s tím, že šlo převážně o členy tří rodin.

Izraelská armáda uvedla, že provedla přesné údery na ozbrojence v budově v Bajt Lahíji a že podnikla kroky k tomu, aby zabránila civilním ztrátám na životech. Bilanci obětí „publikovanou v médiích“ armáda zpochybnila, ale podle agentury AP se blíže k okolnostem úderu nevyjádřila.

Izrael poslední tři týdny vede v severní části Pásma Gazy rozsáhlou leteckou a pozemní ofenzivu, kterou zdůvodnil tím, že se tam jednotky Hamásu přeskupily. Při nejnovějších bojích ve více než rok trvající válce z hlavního města Gaza uprchly desetitisíce lidí a stovky dalších tam zahynuly.

Izrael v pásmu provádí každodenní nálety, ačkoliv vede další válku proti militantnímu hnutí Hizballáh v Libanonu. V noci na sobotu Izrael zaútočil na vojenské objekty v Íránu v odvetě za íránský raketový útok na Izrael z 1. října. Írán podporuje Hizballáh i Hamás.

Několik souběžných konfliktů na Blízkém východě vyvolává obavy z otevřené války mezi Izraelem a Spojenými státy na jedné straně a Íránem a jím podporovanými skupinami, včetně jemenských šíitských povstalců Húsíů a syrských a iráckých milic, na straně druhé.

Izrael tvrdí, že se jeho údery v Pásmu Gazy zaměřují pouze na ozbrojence, odpovědnost za civilní oběti připisuje Hamásu s tím, že tato skupina bojuje v hustě obydlených oblastech. Izraelská armáda se k jednotlivých úderům, v nichž nezřídka umírají ženy a děti, vyjadřuje sporadicky.

Izrael v úzkém pobřežním pásmu, kde na území menším než Praha žije 2,3 milionu Palestinců, vede válku proti teroristickému hnutí Hamás v odvetě za jeho útok z loňského 7. října, kdy palestinští ozbrojenci v izraelském pohraničí pozabíjeli na 1200 lidí a dalších zhruba 250 odvlekli na palestinské území jako rukojmí. Uvnitř Pásma Gazy je podle odhadů stále asi 100 rukojmích, z nichž je asi třetina po smrti, píše agentura AP.

Podle ministerstva zdravotnictví v Gaze, které je pod kontrolou Hamásu, zemřelo ve válce přes 42.000 Palestinců a dalších více než 100.000 bylo zraněno. Válka velkou část pásma zdevastovala a přinutila, někdy i opakovaně, opustit domovy přibližně 90 procent jeho populace. Statisíce Palestinců se tísní ve stanových táborech u pobřeží a podle humanitárních skupin mnozí z nich trpí hladem.

Podíl.
Exit mobile version