Komerční prezentace Aktual.: 8.10.2024 10:55

Brno – Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) prověřuje podezření z uzavírání zakázaných dohod v energetice. V uplynulých týdnech provedl u několika firem takzvaná místní šetření, tedy neohlášené vyšetřování v jejich sídle. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě. Neupřesnil, které firmy jsou předmětem vyšetřování, ani nedoplnil další podrobnosti případu.

„Úřad provedl v minulých týdnech neohlášené místní šetření u několika soutěžitelů působících v energetickém sektoru. Důvodem bylo podezření na možné protisoutěžní jednání v podobě uzavírání zakázaných dohod,“ uvedl úřad v tiskové zprávě. Upozornil, že uskutečnění místního šetření neznamená, že se protisoutěžní jednání skutečně stalo a že bude ve věci zahájeno správní řízení, případně uložena pokuta.

ÚOHS každoročně zahájí několik desítek správních řízení týkajících se hospodářské soutěže. Týkají se i zakázaných dohod, kartelových nebo vertikálních, při nichž firma svým odběratelům například diktuje prodejní ceny nebo zneužití dominantního postavení. Loni úřad vydal 75 prvostupňových rozhodnutí týkajících se hospodářské soutěže, 55 z nich se týkalo fúzí, tedy spojování soutěžitelů. Za pochybení narušující hospodářskou soutěž uložil pokuty v celkové výši 268 milionů korun.

Podíl.
Exit mobile version