Komerční prezentace Aktual.: 4.10.2024 13:46

Ústí nad Labem – Vítězné hnutí ANO se dohodlo na koaliční spolupráci v Ústeckém kraji s ODS a Lepším Severem. Kandidátem na hejtmana je lídr ANO Richard Brabec, který o tom dnes informoval ČTK. Další detaily chtějí zástupci budoucí koalice oznámit příští týden, na pondělí svolali tiskovou konferenci.

Hnutí ANO navrhne kandidáta na hejtmana a dalších šest členů rady, ODS navrhne kandidáty na tři členy rady a uskupení Lepší Sever navrhne kandidáta na jednoho radního.

ANO získalo v 55členném zastupitelstvu 26 křesel, druzí Starostové pro Ústecký kraj a třetí ODS shodně po sedmi mandátech. Do zastupitelstva se dostala ještě koalice SPD, Trikolora a PRO s šesti mandáty, STAČILO! s pěti a hnutí Lepší Sever se čtyřmi.

„Jsme rádi, že navážeme. V podstatě je to pokračování té původní koalice akorát s tím rozdílem, že Lepší Sever nahradí Spojence (pro Ústecký kraj), kteří se nedostali,“ okomentoval dohodu o spolupráci Jiří Kulhánek (ODS), jenž zůstane náměstkem pro sociální věcí.

S výsledkem vyjednávání je spokojený lídr Lepšího Severu Jan Paparega. Podle něj udělal vítěz dobré rozhodnutí, když do koalice přizval dva partnery. Koho uskupení navrhne na radního, říci zatím nechtěl.

Rozhodnutí o výběru budoucích koaliční partnerů Starostové pro Ústecký kraj respektují, řekl ČTK jejich lídr Jan Papajanovský. Starostové chtějí být konstruktivní opozicí, v případě programové shody jsou připraveni koalici podpořit.

Naopak zklamání z dosavadních výsledků vyjednávání neskrýval lídr koalice SPD, Trikolora a PRO Jaroslav Foldyna (SPD). „Přiznám se, že jsme smutní, že nejsme součástí koalice,“ sdělil ČTK. Doplnil, že rozhodnutí vítěze voleb respektuje. „Chceme usilovat o vedení komisí a výborů,“ dodal.

Výsledek povolebních vyjednávání nepřekvapil Jaroslava Komínka (KSČM) z hnutí STAČILO! „Já jsem s tím počítal,“ řekl ČTK. Dodal, že se hnutí bude chtít ucházet o posty ve výborech a komisích.

Končící hejtman Jan Schiller (ANO) na kandidátce do krajských voleb nebyl. Lídrem měl být obviněný někdejší chomutovský primátor Marek Hrabáč (zvolen za ANO). Kvůli kauze machinací s tendry mu hrozí až 12 let vězení. Vedení ANO jeho kandidaturu odvolalo. Schillera lidé o víkendu zvolili senátorem.

Krajské volby v Ústeckém kraji vyhrálo v roce 2020 hnutí ANO, získalo 17 mandátů v zastupitelstvu. Druhá skončila ODS s osmi mandáty. Třetí STAN a čtvrtí Piráti obdrželi šest mandátů. Na pátém místě skončila SPD s pěti zastupiteli, šestá byla KSČM se čtyřmi mandáty. Sedmou příčku obsadili Spojenci pro kraj se čtyřmi zastupiteli, na osmém místě byl Lepší sever rovněž se čtyřmi mandáty. Koalici v kraji vytvořilo ANO, ODS a Spojenci pro kraj.

Podíl.
Exit mobile version