Komerční prezentace Aktual.: 28.09.2024 17:48

Olomouc – Vítězné hnutí ANO se v Olomouckém kraji dohodlo na koalici s uskupením SPD, Trikolory, PRO a Svobodných. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu kraje bude mít dvojkoalice většinu 31 hlasů. Návrh koaliční smlouvy by mohl být připraven k podpisu do dvou týdnů. Novinářům to dnes řekl lídr ANO a kandidát na hejtmana Ladislav Okleštěk. ANO bude v příštích dnech dál jednat se zástupci SPD, Trikolory, PRO a Svobodných o podobě koaliční smlouvy včetně rozdělení postů v krajské radě. ANO bylo v předchozích čtyřech letech v krajském zastupitelstvu v opozici, v kraji vládla koalice Pirátů a STAN se zástupci ODS a Spojenců pro Olomoucký kraj.

Povolební jednání zahájilo ANO hned minulou sobotu po uzavření volebních místností. Sešlo se se všemi subjekty, jejichž zástupci usednou v nově zvoleném zastupitelstvu. Lídři STAN, Spojenců24 a ODS ale postupně oznámili odchod do opozice. Naposledy tak v pátek učinila ODS, která odmítla nabídku ANO na trojkoalici s uskupením SPD, Trikolory, PRO a Svobodných. ANO podle Oklešťka od začátku preferovalo vznik trojkoalice, po odchodu STAN, Spojenců24 a ODS do opozice mu ale k dalšímu jednání zůstalo zbytkové portfolio, ze kterého si nakonec vybralo koalici SPD, Trikolory, PRO a Svobodných.

„Tato koalice byla nejúspěšnější v jednání s námi a my s nimi hodláme v následujících čtyřech letech na půdě Olomouckého kraje spolupracovat. Věřím, že spolupráce bude přinášet ovoce, protože jsme nenašli žádné rozporuplné body, které bychom chtěli vzájemně realizovat. Naše představa je, že Olomoucký kraj půjde správným směrem,“ komentoval Okleštěk dohodnutou dvojkoalici.

Při rozhodování o podobě nové krajské koalice podle Oklešťka sehrál roli průnik volebních programů i to, že ANO se ve své předvolební kampani i programu vymezilo vůči nynější krajské koalici i vládě. „Protože nám voliči dali tolik (40,4 procenta) hlasů, tak my je nemůžeme zklamat. I to byl jeden ze zásadních důvodů, proč jsme se rozhodli pro tuto koalici,“ podotkl.

Nynější hejtman Josef Suchánek (STAN) v předchozích dnech vyzval Oklešťka, aby se v případě zvolení do čela kraje vzdal poslaneckého mandátu a v pozici hejtmana soustředil síly na řešení složité situace v záplavami postižených oblastech Jesenicka a Šumperska. Okleštěk dnes zopakoval, že si v případě zvolení na post hejtmana ponechá i poslanecký mandát. „Zbývající rok hodlám dosloužit v Poslanecké sněmovně. V minulém období mi to nedělalo problémy,“ řekl Okleštěk, který byl hejtmanem a zároveň poslancem v letech 2017 až 2020.

Okleštěk se neplánuje sejít se Suchánkem a probrat s ním problematiku Jesenicka a Šumperska. Okleštěk řekl, že do horského regionu pravidelně jezdí mapovat situaci a získávat informace o problémech, se kterými se zaplavené obce aktuálně potýkají. Suchánek podotkl, že když v roce 2020 v době pandemie přebíral funkci hejtmana, tak se snažil od předchozího vedení získat co nejvíce informací. „On teď bude v luxusní situaci. Dostává kraj ve velmi dobré ekonomické kondici, dostává do ruky 250 milionů korun určených na likvidaci povodňových škod, ze kterých bylo zatím utraceno 31 milionů korun, a velmi rychle dostane další finanční dotace od státu i EU,“ řekl Suchánek.

ANO má v krajském zastupitelstvu po volbách 26 mandátů. Druzí skončili Starostové pro Olomoucký kraj s devíti mandáty. Třetí Spojenci24 s vámi budou mít šest zastupitelů. Čtvrtá koalice SPD, Trikolora, PRO a Svobodní má pět mandátů. Na pátém místě je ODS s pěti zastupiteli. Šestá je koalice Stačilo! se čtyřmi mandáty. Hnutí ANO tak stačily k většině v krajském zastupitelstvu dva hlasy.

Podíl.
Exit mobile version