Aktual.: 21.09.2024 20:37

Karlovy Vary – Ačkoliv získalo hnutí ANO v Karlovarském kraji dost mandátů na to, aby v kraji vládlo samo, osloví i další strany, které se dostaly do krajského zastupitelstva a až po jednání s nimi se rozhodne, zda povládne v koalici nebo ne. Podle jedničky kandidátky ANO Jany Mračkové Vildumetzové vzhledem k volebnímu úspěchu není třeba spěchat. Řekla to dnes novinářům. Hnutí ANO bude mít v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu 28 zástupců.

„Všechny subjekty, které se dostaly do krajského zastupitelstva, pozveme ke stolu a budeme s nimi určitě chtít hovořit. Budeme s nimi chtít hovořit o našem programu,“ řekla Mračková Vildumetzová. „Ale myslím si, že současná situace je taková, že určitě máme nějaký čas, ale může to být za nějakou dobu,“ dodala.

Chce jednat s kolegy i s vedením ANO, zda si nechá obě funkce, tedy jestli bude hejtmankou i senátorkou, kterou byla dnes zvolena v prvním kole za obvod Sokolov.

„Jsem si samozřejmě vědoma toho, že jsem dostala obrovskou podporu od občanů, nesmírně si jí vážím a udělám maximum pro to, aby se věci v Karlovarském kraji změnily k lepšímu,“ dodala.

ANO, které bylo dosud v opozici, chce být už u sestavování krajského rozpočtu pro příští rok. „Já jsem byla vždy největší kritik rozpočtu. Já jsem vždy kontrolovala každou fakturu, objednávku, každou smlouvu, takže je jasné, že rozpočet projde určitě kompletní revizí,“ řekla politička v narážce na dobu, kdy byla v kraji hejtmankou. Dodala, že rozpočet je třeba nastavit racionálně.

Koalici v Karlovarském kraji tvořily poslední čtyři roky STAN, ODS, Piráti, Místní, SNK1 a Volba pro kraj. Přestože byla složená z mnoha subjektů, podařilo se jí po celé čtyři roky zůstat jednotná. V letošních volbách ale ANO posílilo, a to hlavně na úkor menších subjektů. Do zastupitelstva se dostalo ANO s 28 mandáty, STAN se sedmi zastupiteli, koalice SPD a Trikolora se čtyřmi mandáty, ODS a Volba pro kraj, které mají oba po třech mandátech. Z dosavadních koaličních partnerů ze zastupitelstva zmizí Piráti, SNK1 i Místní.

Podíl.