Aktualizace: 9.05.2024 19:27

Praha – Opoziční hnutí ANO navrhlo odklad zavedení korespondenční formy hlasování pro Čechy pobývající v cizině až na rok 2026, tedy po sněmovních volbách v příštím roce. Možnost hlasování poštou pro krajany, kterou požaduje vládní koalice, pokládá za účelovou. V úvodu druhého kola projednávání koaliční novely to dnes řekl předseda sněmovního ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO). Zástupci vládních stran takový výklad odmítli.

„Změna je účelová, směřuje jenom k volbám v roce 2025,“ uvedl Vondráček. Roman Bělor (STAN) ve shodě s předsedou své frakce Jozefem Coganem jako zástupcem předkladatelů uvedl, že obvinění z účelovosti je diskutabilní, neboť Češi v zahraničí na korespondenční volbu čekají dlouho.

Jana Mračková Vildumetzová (ANO) si stěžovala, že k poslanecké předloze chybí stanovisko Legislativní rady vlády. Neúspěšně navrhovala, aby Sněmovna projednávání přerušila do jeho předložení, nejdéle do konce letošního září. Podle zástupců koalice je legislativní rada pouze poradním orgánem vlády a směrodatná jsou stanoviska sněmovních výborů.

Korespondenční volbu ze zahraničí by podle předlohy mohli využít čeští občané, kteří budou zapsáni u místně příslušného zastupitelského úřadu do voličského seznamu. Návrh se týká prezidentských, sněmovních a evropských voleb. Úpravu některých parametrů korespondenční volby už navrhl ústavně-právní výbor. Koalice s opozicí se ale nadále neshodují v pohledu na soulad s ústavou. Opoziční hnutí ANO a SPD tvrdí, že hlasování poštou může být v rozporu s principy tajné, svobodné a osobní volby.

Ústavně-právní výbor například chce, aby se hlasy z ciziny započítávaly do čtyř největších krajů místo dvou, což by mělo snížit jejich vliv na rozdělování mandátů. I v případě, že by volič odhlasoval poštou, měl by právo volit později osobně na zastupitelském úřadu. Hlas zaslaný poštou by se v takovém případě vyřadil, a tedy nezapočítal. Opatření souvisí s možným ovlivňováním voliče při korespondenčním hlasování jeho okolím.

Sněmovna po 6,5 hodiny schválila program schůze k hlasování poštou

Sněmovna schválila odpoledne zhruba 6,5 hodiny od začátku jednání program mimořádné schůze svolané z podnětu vládního tábora k dalšímu kolu debaty o zavedení možnosti korespondenční volby pro české občany žijící v zahraničí. Poslanci opozičních ANO a SPD konání schůze nepodpořili, hlasovali proti. Do řádné diskuse o sporné volební novele se po schválení programu schůze hlásilo 23 poslanců.

Úvod jednání dolní komory před hlasováním o programu ovládli předsedové dvojice opozičních hnutí Andrej Babiš (ANO) a Tomio Okamura (SPD). Jejich vystoupení z titulu přednostního práva vyplnila dohromady přibližně 5,5 hodiny.

Babiš mimo jiné prohlásil, že koaliční vláda Petra Fialy (ODS) nesplnila žádný z předvolebních koaličních slibů, obírá starobní důchodce, nezabránila vysoké inflaci a propaguje kroky, které prosadil předchozí kabinet pod vedením předsedy ANO. Okamura využil vystoupení zejména ke kritice unijního migračního paktu a vlády, kterou vinil v souvislosti s ním z vlastizrady. „Migrační pakt je katastrofa pro Českou republiku a další podraz Fialovy vlády na naše občany,“ řekl.

Korespondenční volbu ze zahraničí by podle koaliční předlohy mohli využít čeští občané, kteří budou zapsáni u místně příslušného zastupitelského úřadu do voličského seznamu. Návrh se týká prezidentských, sněmovních a evropských voleb. Poprvé by Češi v cizině mohli podle předlohy hlasovat dopisem už v příštích řádných volbách do Sněmovny v roce 2025.

Poslance čeká druhé čtení volební novely, v němž budou moci předkládat pozměňovací návrhy. Úpravu některých parametrů korespondenční volby už navrhl ústavně-právní výbor. Koalice s opozicí se ale nadále neshodují v pohledu na její soulad s ústavou. Opoziční hnutí ANO a SPD tvrdí, že hlasování poštou může být v rozporu s principy tajné, svobodné a osobní volby.

Hned v úvodu jednání Sněmovna rozhodla na návrh koalice o tom, že bude moci jednat i přes noc. Podle informací ČTK z dopoledního jednání sněmovního širšího vedení by dnešní jednací den mohl skončit kolem pátečních 01:00. Schůze by pak měla pokračovat od pátečních 09:00.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.