Aktual.: 4.10.2024 17:13

Ostrava – Vítězné hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout spolu s koalicí SPD, Trikolora a PRO. Na dnešní tiskové konferenci to oznámil hejtman Josef Bělica (ANO), který by měl ve funkci pokračovat. ANO ve volbách získalo nadpoloviční počet mandátů v 65členném zastupitelstvu. Se čtyřmi zastupiteli za koalici SPD, Trikolory a strany PRO bude mít v zastupitelstvu 39 míst. ANO obsadí podle Bělici v krajské radě devět křesel, koalice SPD, Trikolora a PRO dvě křesla.

Bělica po zářijových volbách naznačil, že nevylučuje možnost spolupráce s koalicí Spolu MSK, a to i přesto, že v kraji může sestavit jednobarevnou vládu. Spolu dnes oznámilo, že zamíří do opozice. Podmínky pro spolupráci ze strany ANO označil lídr kandidátky Radek Kaňa za neslučitelné s hodnotami, programem i vizí koalice Spolu.

„Dohodli jsme se nakonec na spolupráci s SPD, kteří během dneška byli spolupráci s námi schopni odsouhlasit během 90 minut. Ta portfolia, které jsme jim v radě nabídli, jsou životní prostřední s územním plánem a kultura s památkami,“ uvedl Bělica.

Briefing hejtmana Bělici o výsledku povolebních vyjednávání (od 16:30):

 

Hnutí ANO tak kromě hejtmana připadne resort dopravy, který bude mít opět na starosti Radek Podstawka, zdravotnictví i nadále povede Martin Gebauer, v čele cestovního ruchu zůstane Šárka Šimoňáková. Novými zástupci v krajské radě budou Jan Veřmiřovský na školství, Šárka Vilamová, která bude mít na starosti strategický rozvoj, Michal Kokošek bude řídit investice a majetek, Stanislav Kopecký bude zodpovídat za sociální věci a v radě bude rovněž Jana Murová. „Za SPD personální obsazení zatím ještě nevíme, ale oni jsou čtyři, takže si myslím, že to doplníme velmi rychle,“ podotkl Bělica.

Krajské volby v Moravskoslezském kraji vyhrálo ANO s 35 mandáty zastupitelstvu. Druhé skončilo uskupení Starostové a Osobnosti pro kraj s 11 křesly, třetí je Spolu MSK s deseti zastupiteli. Čtvrtá koalice Stačilo! má pět mandátů a pátá koalice SPD, Trikolora a PRO čtyři zastupitele.

Podíl.