Aktualizace: 25.06.2024 23:20

Berlín – Fotbalisté Anglie na Euru remizovali 0:0 se Slovinskem a do osmifinále jdou jako vítězové skupiny C. Úřadujícím vicemistrům Evropy stačilo k prvnímu místu v tabulce pět bodů, protože bez branek skončil i souběžně hraný zápas Dánska se Srbskem. Premiérový postup do vyřazovací fáze slaví po třetí remíze na turnaji Slovinci, kteří po výsledku 1:1 ve vzájemném duelu a při bodové shodě, rovnosti skóre i počtu žlutých karet skončili za Dánskem na třetí příčce kvůli horší pozici v nasazovacím žebříčku UEFA.

Slovinci znovu nedosáhli na premiérovou výhru na evropských šampionátech, při druhé účasti si ale zahrají play off, protože v tabulce týmů na třetích místech předstihnou minimálně Maďarsko a Chorvatsko: bronzový tým z posledního mistrovství světa na turnaji končí. Osmifinálového soupeře se Slovinci teprve dozvědí, stejně jako Angličané, kteří měli jistý postup už před dnešním utkáním.

Slovinský trenér Kek dal potřetí na turnaji důvěru stejné základní sestavě. Jeho protějšek Southgate udělal oproti úvodním dvěma duelům jednu změnu, když Alexandera-Arnolda nahradil v záloze Gallagher.

Opatrný úvodní poločas nenabídl žádnou velkou gólovou šanci. Ve 20. minutě rozvlnil síť anglický křídelník Saka, radost mu ale záhy zkazil odmávaný ofsajd. Pět minut před přestávkou prolétl Trippierův střílený centr těsně kolem vzdálenější tyče, to bylo ale ze strany Angličanů v první půli všechno.

Ani Slovinci se do zakončení nedostávali, přestože hráli proti favoritovi vyrovnanou partii. Po změně stran se více zatáhli a Angličané si místy vytvořili tlak, stále ale bez zajímavějších ofenzivních akcí.

I zápas v Kolíně nad Rýnem tak potvrzoval, že skupina C je na šampionátu s pouhými sedmi vstřelenými brankami nejméně gólová. Nezměnil to ani v nastavení střídající Palmer, jehož technický pokus zneškodnil slovinský gólman Oblak.

Slovinci ani na sedmý pokus Anglii neporazili, na druhou stranu s ní uhráli remízu podruhé z posledních tří duelů.

Skupina C:

Kolín nad Rýnem: Anglie – Slovinsko 0:0

Rozhodčí: Turpin – Danos, Pages – Brisard (video, všichni Fr.). ŽK: Trippier, Guéhi, Foden – Janža, Bijol. Diváci: 43.000.

Anglie: Pickford – Walker, Stones, Guéhi, Trippier (84. Alexander-Arnold) – Gallagher (46. Mainoo), Rice – Saka (71. Palmer), Bellingham, Foden (89. Gordon) – Kane. Trenér: Southgate.

Slovinsko: Oblak – Karničnik, Drkušič, Bijol, Janža (90.+1 Balkovec) – Stojanovič, Gnezda Čerin, Elšnik, Mlakar (86. Gorenc Stankovič) – Šporar (86. Celar), Šeško (75. Iličič). Trenér: Kek.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.