Senátní volby letos přinesly v druhém kole „jen“ 22 soubojů. Je to nejméně za celou dobu fungování horní komory od roku 1996. V prvním kole získalo mandát rekordních pět senátorů. Ale i tak přineslo to druhé napínavá klání a ukázalo, kdo je dlouhodobě favoritem voličů. Někteří senátoři se naopak z Valdštejnského paláce budou muset vystěhovat.

Za jednoho z nejúspěšnějších kandidátů se po letošních volbách může považovat staronový senátor Jiří Drahoš (STAN). V druhém kole volby jej proti Josefu Svobodovi (ANO) podpořilo 74,3 procenta voličů, nejvyšší podíl těchto voleb. Potvrdil tak svoji silnou pozici v pražském obvodu a navázal na svůj vynikající výsledek před šesti lety, kdy byl jako čerstvý neúspěšný prezidentský kandidát zvolen do Senátu už v prvním kole.

Vysokou podporou voličů se může pochlubit i další obhájce mandátu. Tím je Zdeněk Hraba (za ODS). Podporu mu vyjádřilo přes 67 procent voličů. Zvýšil tak o šest procentních bodů úspěch z roku 2018. Tehdy jako kandidát STAN v druhém kole porazil kandidáta ODS, letos sám nominovaný občanskými demokraty zhatil šance stát se senátorkou někdejší ministryni spravedlnosti a dnes poslankyni Heleně Válkové (ANO).

K těm, kteří svůj senátorský mandát obhájili, patří i Martin Červíček (ODS), končící hejtman Královéhradeckého kraje. I ten získal vysokou podporu, volilo ho více než 62 procent těch, kteří přišli k urnám.

Úspěšným obhájcem svého mandátu je i Přemysl Rabas (za SEN21), senátor a ředitel královédvorského safari. Jeho souboj s Jaroslavem Komínkem (KSČM) byl výrazně těsnější než v předchozích případech. Zvítězil přibližně s 53 procenty hlasů.

Rabasovo vítězství znemožnilo návrat komunistů do Senátu. Naposledy byl zástupce KSČM zvolen do Senátu v roce 2012 a ani letos se komunistický návrat nevydařil, a to ani pod značkou Stačilo! Senátorovo setrvání v komoře také zajišťuje pokračování klubu SEN21 a Pirátů. K jeho existenci je potřeba minimálně pěti členů a po vypadnutí Lukáše Wagenknechta (Piráti) už v prvním kole je pro klub důležité Rabasovo vítězství.

Nové tváře

Nováčkem s nejvyšší podporou voličů je František Jura (ANO). Primátor Prostějova získal ve volbách více než 72 procent hlasů. Nedovolil tak uspět Pavlu Dopitovi (SPD), ke kterému se mohla s nadějí na zisk prvního mandátu upínat SPD. V Senátu svou politickou kariéru začínal z SPD jen Tomio Okamura, ale to ještě než založil svá politická uskupení Úsvit přímé demokracie a následně SPD.

Vysokou podporu 68 procent získal v Českých Budějovicích Zbyněk Sýkora (ODS), který nahradil nezávislého kandidáta Ladislava Faktora, jenž mandát neobhajoval. Sýkora tak navazuje na úspěch Martina Kuby a ODS v krajských volbách před týdnem.

Známou tváří i mimo politiku je i další nováček voleb. Tím je režisér Břetislav Rychlík nominovaný TOP 09. V obvodu Brno-město jej podpořily více než dvě třetiny voličů. Proti němu kandidovala Karin Podivinská, kterou nominovali sociální demokraté společně s ANO. SOCDEM tak v druhém kole neuspěla a může spoléhat jen na dlouholetého senátora Petra Víchu, který obhájil post už v prvním kole.

Velký úspěch může slavit Róbert Šlachta. Jeho Přísaha v krajských volbách zcela zkolabovala a nepřipsala si žádný úspěch, a to ani se zavedenými a známými tvářemi. O týden později přichází náplast v podobě senátorského postu pro někdejšího policistu. Známým se stal před více než deseti lety, kdy proti politikům vystupoval jako strážce zákona. Letos se po dřívějších neúspěších sám vrcholným politikem stal. Kandidáta hnutí ANO Miloslava Janulíka porazil s více než 58 procenty hlasů.

(Ne)úspěšní poslanci

V Poslanecké sněmovně budou muset dál zůstat někteří její stávající členové, kteří měli senátorské ambice. Jedná se například o již zmíněnou poslankyni Helenu Válkovou. Voliči v obvodě Benešov dali přednost dlouholetému senátorovi.

Podobně tomu bylo i v Třebíči. Tam mandát obhajovala Hana Žáková. Jejím konkurentem se stal stále ještě relativně nový poslanec (ve sněmovně není ani jedno celé funkční období) a někdejší náčelník hasičů Drahoslav Ryba. Jeho necelých 44 procent hlasů mu však nestačilo a bude muset i nadále pokračovat ve sněmovně.

Naopak Ondřej Lochman (STAN) ve sněmovně končí. O mandát senátora se ucházel v obvodu Mladá Boleslav, proti němu stál kandidát ANO Igor Karen. Oba chtěli nahradit dlouholetého senátora a primátora Mladé Boleslavi Raduana Nwelatiho. Ten byl znám zejména tím, že opakovaně (letos po dvanácté) neodevzdával majetkové přiznání. Ve druhém kole Nwelati podpořil kandidáta ANO, nikoliv kandidáta vládní koaliční strany. Lochmanovi se přesto podařilo zvítězit.

Odcházení

Zřejmě největší zklamání zažívají ti, kteří se snažili v Senátu udržet, ale musí jej opustit. Po prezidentských volbách se podařilo v senátních volbách uspět Marku Hilšerovi. Tehdy založil politickou stranu a vezl se na podpoře voličů, kterým se ho nepodařilo dostat na Hrad. Podobně tehdy uspěli i Jiří Drahoš a Pavel Fischer, další vyzyvatelé tehdejšího prezidenta. Hilšer jako jediný z této trojice v senátní politice končí. O deset procentních bodů jej porazil egyptolog Miroslav Bárta, který je znám i díky svým přednáškám o zániku civilizací.

Z jiného důvodu končí senátor Herbert Pavera (TOP 09). Jeho volební obvod dva týdny před volbami zasáhla ničivá povodeň. Jeho vyzyvatel Tomáš Navrátil, který je i primátorem zasaženého města Opavy, na sebe upozorňoval žádostí o odklad konání voleb. A to i v době, kdy to legislativně nebylo možné. Situace po záplavách tak mohly pomoct primátorovi, který situaci ve městě řešil. Pavera proti němu v druhém kole neuspěl.

Polední případ se týká Miroslava Adámka (ANO), který byl předsedou senátorského klubu ANO a SOCDEM. První kolo volby mu dávalo slibné naděje na úspěch. Byl jeden a půl procentního bodu od toho, aby zvítězil už v prvním kole. Druhý na pásce, nezávislý kandidát Stanislav Balík, za ním zaostával se 44procentní podporou voličů.

Ale druhá kola umí být zrádná. I přes prvotní Adámkův náskok se dařilo Stanislavu Balíkovi rozdíl stahovat. Nakonec jej předběhl a v druhém kole zvítězil téměř s 55 procenty hlasů.

Rozdělení křesel před volbami 2024

Načítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání dat

Loading…Loading…Loading…Loading…Loading…Loading…Loading…Loading…

Podíl.
Exit mobile version