Komerční prezentace Aktual.: 6.10.2024 06:20

Praha – Meziroční inflace v září podle analytiků mírně zrychlila ze srpnových 2,2 procenta, důvodem je nižší srovnávací základna loňského roku. Obavy z návratu inflační vlny z předchozích dvou let ale podle nich nejsou na místě. Větší meziroční dynamiku růstu spotřebitelských cen očekává v září i Česká národní banka (ČNB). Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejní údaje o zářijové inflaci ve čtvrtek.

„V průběhu září si oproti předchozímu měsíci užívali motoristé výrazný pokles cen pohonných hmot, skončení hlavní turistické sezony tradičně přineslo zlevnění rekreačních služeb, mírně směrem dolů zřejmě zamířily i cenovky potravin a také vybavení domácnosti. Mírné zdražování naopak čekáme od oděvů a obuvi, oddílu bydlení a také stravování a ubytování,“ řekl ČTK hlavní ekonom Cyrrusu Ví Hradil.

„V souhrnu podle nás cenová hladina meziměsíčně klesla o 0,4 procenta, což ovšem odpovídá zvýšení meziroční inflace ze srpnových 2,2 na zářijových 2,6 procenta. Na meziroční hodnotu inflace totiž zaúčinkuje efekt snížené srovnávací základny z loňského roku, který způsobí, že ačkoliv ceny oproti předchozímu měsíci klesly, meziroční inflace paradoxně vzroste,“ dodal Hradil.

Na statistický efekt vývoje cen v loňském roce upozorňují i analytici Raiffeisenbank. Podle nich bude zvlášť patrný u potravin, jejichž meziroční zlevňování dosud nahrávalo rychlému poklesu inflace. „Domníváme se, že se prostor pro další snižování cen potravin zmenšuje, jelikož meziměsíčně ceny zemědělců začínají stoupat a v meziročním srovnání se tempo poklesů snižuje. Zároveň na konci roku bude hrát roli i statistický efekt, když již na konci minulého roku ceny potravin klesaly,“ uvedli.

Zrychlení inflace v září předpokládá i prognóza ČNB z počátku srpna. Centrální banka tehdy předpokládala, že se tempo růstu spotřebitelských cen zvýší proti srpnu o půl procentního bodu na 2,3 procenta. Už srpnová inflace ale skončila o 0,4 procentního bodu nad očekáváním ČNB.

Česko se v letech 2022 a 2023 potýkalo s dvoucifernou inflací, pod deset procent se dostala loni v červnu. Letos v lednu skokově klesla na 2,3 procenta, od té doby se pohybuje v horní polovině tolerančního pásma ČNB, které je stanoveno jako jeden procentní bod nad a pod dvouprocentním cílem centrální banky. Analytici Raiffeisenbank předpokládají, že za celý letošní rok bude průměrná inflace 2,4 procenta.

Podíl.
Exit mobile version