Americké filmové a hudební hvězdy jsou před prezidentskými volbami více na straně Kamaly Harrisové než Donalda Trumpa. Republikánského kandidáta zatím nepodpořil žádný umělec opravdu zvučného jména. V nové epizodě podcastu Americký sen o tom hovoří Martin Novák a Anna Dohnalová.

Video: Anna Dohnalová, Martin Novák

Pravda, jedna známá celebrita Trumpa podporuje. Podnikatel a technologický vizionář Elon Musk. „Na Trumpovu kampaň dal už 75 milionů dolarů a teď dokonce řekl, že bude rozdávat miliony voličům v Pensylvánii, která je jedním z rozhodujících států pro výsledek voleb,“ říká v podcastu Americký sen Anna Dohnalová. Do prezidentských voleb zbývají necelé dva týdny, konají se v úterý 5. listopadu.

Za nejvýraznější celebritu, která otevřeně podpořila Harrisovou, označuje zpěvačku Taylor Swift. „V roce 2018 podpořila v senátních volbách v Tennessee demokratického kandidáta proti republikánce Marshe Blackburnové. Důvodem byl postoj k násilí na ženách. Blackburnová nicméně tehdy jasně vyhrála, což asi není dobrá zpráva pro Harrisovou. Ale Taylor Swift v roce 2018 ještě nebyla ani zdaleka tak populární jako dnes,“ popisuje Dohnalová.

Americký sen můžete poslouchat ve Spotify, Apple Podcast a dalších aplikacích:

Novák zmiňuje Sylvestera Stallona, Arnolda Schwarzeneggera a Chucka Norrise jako hvězdy, které v minulosti podpořily Republikánskou stranu a její kandidáty. Schwarzenegger byl dokonce sám republikánským guvernérem Kalifornie. K přímé podpoře Trumpa se ale ani jeden z těchto herců nemá.

„Schwarzenegger říká, že Trump je nejhorším prezidentem v americké historii. Stallone v rozhovoru pro časopis Variety odmítl odpovědět, zda má republikánský kandidát jeho podporu, či nikoliv. A Chuck Norris Trumpa podpořil v roce 2016, ale nyní zatím ne,“ uvádí Novák.

Podle Dohnalové je specifický případ zpěvačky Lany Del Rey. Ta se nedávno vdala za muže, který chová krokodýly a netají se tím, že podporuje Trumpa. V roce 2021 navíc po útoku Trumpových příznivců na Kapitol zveřejnila status, který vyzníval v tom smyslu, že Trump za to vlastně nemůže. „Američané hodně vyhledávají na Googlu, zda Lana Del Rey volí Trumpa, a také o tom debatují na sociálních sítích,“ vysvětluje novinářka.

V závěru podcastu dojde i na vliv českých celebrit na tuzemskou politiku. „U nás je to spíš legrace. Například se vtipkuje o tom, že se Jiřina Bohdalová fotila s každým prezidentem od Antonína Novotného až po Miloše Zemana,“ říká Novák.

Podíl.
Exit mobile version