Aktualizace: 26.01.2024 14:41

Větrný Jeníkov – Agrární komora zatím nevyzvala české zemědělce k protestům proti české vládě, počká do 1. března na výsledky dalších jednání s ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL). Vyzvat ale v únoru chce ke společné koordinované akci zemědělců v Evropské unii. Prezident komory Jan Doležal o tom chce jednat 12. února na schůzce rozšířené Visegrádské skupiny (V4). Novinářům to řekl po dnešním mimořádném jednání představenstva a dozorčí rady Agrární komory ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku.

Mezi důvody nespokojenosti zástupci komory uvedli nízké ceny zemědělských komodit, rostoucí náklady na produkci nebo narůstající byrokracii a administrativu.

Na evropské úrovni je podle Doležala potřeba řešit třeba ceny zemědělských komodit. Uvedl, že dostal mandát, aby na jednání rozšířené V4 vyzval kolegy z těchto zemí k přípravě společné protestní akce. „Která upozorní na tento rozpor těch nízkých cen, vysokých požadavků a možná, musím říct, té evropské zelené dohody, kterou prostě není možné plnit na úkor evropských zemědělců a zároveň je nechránit před dovozy, pořád jim klást nějaké další požadavky a nekompenzovat je z veřejných zdrojů,“ řekl Doležal. Podobná debata se podle něj vede mezi zemědělci i v jiných zemích.

K odložení protestů proti české vládě podle Doležala přispěla účast Výborného na dnešním zasedání. Kdyby z něj nevyplynulo, že jednání o požadavcích zemědělců jsou na národní úrovni na slibné cestě, směřovala by komora tyto protesty na nejbližší dobu. „Vyjeli bychom opravdu v řádu několika dnů, maximálně týdnů. Nicméně dneska mezi námi převládl názor, že je třeba opravdu počkat na výsledek těchto jednání,“ řekl prezident komory.

O svolání dnešního mimořádného jednání představenstva a dozorčí rady komory rozhodlo její prezidium 17. ledna. Zástupci komory tehdy mluvili o tom, že by mohli zemědělce vyzvat k protestům na přelomu února a března.

Zemědělský svaz uvedl, že podle jeho interního průzkumu klesl v minulém roce zisk zemědělských firem na 8,7 miliardy korun z 22 miliard v roce 2022. Meziročně je to pokles o 60 procent. Do hospodaření firem se podle svazu promítly vysoké náklady z roku 2022 a také postupný pokles cen komodit.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.