Komerční prezentace Aktual.: 12.10.2024 04:30

Dubaj – Koupající se davy lidí, hrady z písku, kánoe a kajaky na otevřeném moři. Na veřejné pláži v Dubaji ve Spojených arabských emirátech téměř vše vypadá jako kdekoliv jinde, ale na této pláži jsou navíc reflektory a nepřetržitá přítomnost plavčíka. Kvůli vysokým denním teplotám přesahujícím 40 stupňů Celsia je totiž několik pláží otevřeno s veškerým komfortem i po celou noc, píše agentura AFP.

„Teploty večer trochu klesají, je to báječné. Když chodíte nebo plavete, tak pořád vidíte vlastní nohy i ruce,“ chválí si 32letý pákistánský emigrant Mohammed, který si přijel užívat moře se svými dvěma dětmi.

Kosmopolitní Dubaj s 3,6 miliony obyvatel se nachází v jedné z nejteplejších oblastí světa, po půlnoci teploty klesají ke 30 stupňům. Vedení města proto loni zřídilo 800 metrů veřejných nočních pláží, na něž nepřetržitě dohlíží plavčík, jsou obehnané sítěmi proti žralokům a viditelnost zajišťují obří reflektory.

Podle Hamada Šákira, který má projekt na magistrátu na starosti, město podniklo vše pro klid plavců: sítě je chrání před mořskými živočichy, plavčíci mají dalekohledy s nočním viděním a testuje se i kamerový systém s umělou inteligencí, který může spustit poplach, pokud zaznamená tonoucího.

„Myslím, že jsme jedno z mála města na světě s takovou infrastrukturou na plážích v noci. Určitě jsme jediní na Blízkém východě a v severní Africe,“ říká Šákir. Tyto pláže podle něj od loňského roku využilo více než milion lidí.

POTŘEBA SI ODPOČINOUT

V době, kdy Blízkým východem otřásá vojenský konflikt mezi Izraelem na jedné straně a Íránem a jeho spojenci – palestinským Hamásem a libanonským Hizballáhem – na straně druhé, v Dubaji, kde cizinci tvoří více než 90 procent obyvatel, přitahují noční pláže o víkendech davy lidí.

Na pláži Umm Sukajm je i 38letá běloruská trenérka Mary, která si přišla užít trochu čerstvého vzduchu po „dlouhém a teplém dni“. Voda podle ní ale ještě dost nezchladla. „Je to jako bych se koupala ve vaně,“ říká Mary.

O kousek dál se 36letá filipínská prodavačka Laya zahrabává do písku. Tato pláž, kde občas přespává se svými přáteli, je pro statisíce migrujících pracovníků, kteří udržují ekonomiku emirátu v chodu, závanem čerstvého vzduchu. „V Dubaji tvrdě pracujeme, takže si potřebujeme odpočinout,“ říká Laya.

Touto novou atrakcí se úřady snaží přilákat také turisty, kteří se v horké sezóně zdržují v klimatizovaných prostorách.

GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ

Před padesáti lety byla Dubaj na vrcholu léta z velké části vylidněná a teploty přesahovaly 40 stupňů Celsia.

Díky své nejvyšší věži na světě, obrovským nákupním centrům a krytým zábavním parkům se však stala „celoroční městskou destinací“, kam loni přijelo více než 17 milionů návštěvníků, popisuje změnu výzkumná pracovnice Akademie cestovního ruchu na univerzitě v nizozemské Bredě Manuela Gutberletová.

Odbornice však upozorňuje, že globální oteplování by mohlo omezit ambice města, a poukazuje zejména na přívalové deště, které v dubnu město na několik dní ochromily. Častější výskyt podobných fenoménů a předpokládaný nárůst teplot nad 40 nebo dokonce nad 50 stupňů by mohly turisty odradit, říká Gutberletová s tím, že Dubaj „se musí těmto novým hrozbám rychle přizpůsobit“.

Než však dojde na takové změny, svou první dovolenou v Dubaji si užívá 77letý Francouz Laziz Ahmed, který přijel navštívit příbuzné. „Je tady dobře. Přes den se ven moc nedostanu, ale večer si to vynahradím“.

Podíl.
Exit mobile version