Aktualizace: 26.07.2024 21:29

Praha – Snowboardistka Eva Adamczyková slavnostně otevřela Český dům na olympijských hrách v Paříži a dění pod pěti kruhy si poprvé užívá jako fanoušek. Zlatá medailista zimních her v Soči z roku 2014 a majitelka bronzu z Pchjongčchangu o čtyři roky později se ve francouzské metropoli podívá i s manželem Markem na oblíbené sporty a nenechá si ujít i pařížskou kulturu.

„Jsem jedna z lidí, kteří slavnostně otevřeli Český dům. Já mám samozřejmě kladné vzpomínky k Českým domům, protože jsem je sama zažila díky oslavám těch svých medailí. Tak jsem to velice ráda přijala,“ řekla Adamczyková v rozhovoru s novináři. Věří, že česká výprava bude úspěšná. „Já jsem říkala dvanáct medailí a myslím si, že jsem si tipla čtyři zlaté,“ prozradila svoji prognózu.

V Paříži zůstanou s manželem do pondělí a potom bude fandit doma u televize. „Jsem tady samozřejmě jako fanoušek. Proto jsem sem taky přijela, protože jsem z téhle pozice ještě olympiádu nezažila a zajímalo mě to. Naštěstí jsem od Českého olympijského výboru dostala tu možnost. Něco tady taky trošku natočíme pro olympijský tým, ale těšíme se na sporty. Vyrazíme na beach (plážový volejbal), na tenis a na koně na kros. Jsem nadšená, že to můžu zažít,“ uvedla Adamczyková, která sama má koně Pepina. Toho dostala po triumfu v Soči v rodném městě od vrchlabské radnice a sportovního oddílu, v němž působila.

Úspěchy z jejích dvou vystoupení pod pěti kruhy se jí promítají v hlavě. „Samozřejmě člověk si vzpomíná. Já mám vlastně hrozně ráda tu olympijskou atmosféru, ať už jste v té olympijské vesnici, jste jeden tým a navzájem se podporujete. Nebo to, že prostě nám tam pečou české pečivo, což třeba my jsme v té Koreji obrovsky ocenili. Byla to velká přidaná hodnota, i když se to nezdá. Myslím si, že jsme Češi trošku a na tom našem českém chlebu a pečivu si opravdu zakládáme. Minimálně to se vám vybaví,“ podotkla.

„Program je o dost jiný, než když jste fanoušek. Když se to povede, tak je to samozřejmě super, takže já si to pamatuju, samozřejmě, a vybavuje se mi to, ale jenom pozitivní vzpomínky,“ líčila s úsměvem Adamczyková, která přesně před měsícem oznámila přerušení kariéry kvůli těhotenství.

Olympiáda v kulisách Paříže je podle ní nádherná. „Je to asi trochu zkreslené, než když Paříž běžně žije. Přece jenom ta největší místa jsou zavřená. Někam jsme se nedostali vůbec. Někde je zase právě to město docela klidné, protože tam vůbec nejezdí auta. Ale já jsem nadšená. Já jsem v Paříži nikdy nebyla, takže jsem tady vlastně poprvé a líbí se mi to zatím,“ prohlásila Adamczyková.

S manželem hercem Markem poznávají krásy města. „Už jsme byli v galerii Pompidou a tam to bylo nádherné. Já jsem tam byla poprvé vlastně a ten prostor samotný je obrovský. My jsme byli na aktuální komiksové výstavě a ještě tam samozřejmě mají stálou expozici. A mají tam přímo jednu celou menší místnost Františka Kupky a byl tam i Picasso. Samozřejmě je to prostě velká galerie, takže díky tomu tam mají obrovskou kolekci. Já jsem ráda, když můžu v nějakém velkém evropském městě navštívit galerii moderního umění, a jsem ráda, že se mi to povedlo i tady,“ prohlásila.

Během programu v Českém domě představil svou olympijskou kolekci návrhář Jan Černý. A Adamczykové se oblečení líbí. „Ty nástupové kolekce vždycky budí emoce. Já jsem slyšela, že v Americe se jejich kolekce nelíbila, takže je to všude asi úplně stejné. Je to skvělé, že máme každý různé názory a že je můžeme mít. Mně se třeba osobně líbí, takže já už jsem tady zjišťovala, jestli ten kabátek nejde někde sehnat,“ konstatovala Adamczyková. „Bohužel nejde, musela bych se kvalifikovat na olympiádu a to nezvládnu v žádném letním sportu. To opravdu po mě nemůžete chtít,“ dodala s úsměvem.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.