Řidiči si stěžují na nové značení v Pardubicích (zdroj: ČT24)

V Pardubicích se rozhořel spor mezi řidiči a místní radnicí. Důvodem je vodorovné značení na náměstí Československých legií, které podle řidičů zúžilo profil silnice. Ta je tak nyní údajně špatně průjezdná. Město si však za úpravami stojí. Tvrdí, že díky nim se na náměstí lépe parkuje, protože přibylo několik parkovacích míst.

Nové vodorovné značení na komunikaci vedoucí přes náměstí Československých legií se stalo terčem kritiky na sociálních sítích. Vadí nejen užší pruhy, ale také nové přechody pro chodce a parkovací místa. Řidiči tvrdí, že se jen těžko sobě navzájem vyhnou.

„Je super, že přibyla parkovací místa, ale někdy je trochu problém, aby se minula dvě osobní auta. Nemůžeme mít všechno,“ konstatoval na sociálních sítích například Jakub Semerád. „Jsou místa, kde bych se srazil s protijedoucím, kdybych dodržoval přesně na centimetr čáry, kam nemůžu najet,“ dodal Tomáš Procházka.

Vše je podle norem, tvrdí město

Podle pardubického magistrátu však užší profil silnice napomáhá dodržovat předepsanou třicetikilometrovou rychlost. Tvrdí také, že změny na náměstí jsou podle platných norem. „Je pravdou, že zmíněná oblast patřila – co se týče parkovacích kapacit – k nejproblematičtějším v rámci celého města. Na tento problém jsme se zaměřili. Změny přinesly 47 nových parkovacích míst,“ hájil změny náměstek primátora Jan Hrabal (ANO).

Na náměstí je nově i přednost zprava, kterou určuje upozorňující značení. „Cedule by tady teoreticky ani být nemusela. Řidič, pokud nevidí žádné svislé dopravní značení, musí dávat přednost zprava,“ připomněla krajská koordinátorka Besip Radka Binhaková.

Problémy nově nastávají i při odstavování vozidla. Lidé na ulici často parkují nepřesně a mimo vyznačená místa. Následně vstupují přímo do vozovky. „Je důležité provést holandský chvat, což znamená, že ideálně otevíráme pravou rukou, podíváme se do zpětného zrcátka, zda-li za mnou někdo nejede, a pak teprve vystupujeme z vozidla,“ popsala Binhaková.

Město Pardubice situaci v oblasti kolem náměstí Československých legií stále monitoruje. Na podzim by radní chtěli vyhodnotit, zda a jak opatření pomohla tamní dopravě.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.