Češi si v pondělí připomínají 106. výročí vzniku samostatného Československa. V Praze a dalších městech se uskuteční pietní akce a slavnostní ceremoniály. Prezident Petr Pavel jmenuje nové generály a na Pražském hradě večer předá státní vyznamenání. Parlamentní komory na ocenění navrhly stovky lidí, Pavel dle prezidentské kanceláře vyznamená 56 osobností.

Představitelé státu se dopoledne zúčastní tradičního pietního aktu ke Dni vzniku samostatného československého státu u Národního památníku na pražském Vítkově. Někteří z nich pak položí věnce k pomníku prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka na pražském Hradčanském náměstí.

V poledne Pavel na Hradě jmenuje nové generály. Podle návrhu vlády by se jimi mohli stát ředitel Vojenského zpravodajství Petr Bartovský nebo náčelník Vojenské policie Jiří Roček. Státní vyznamenání se budou předávat tradičně večer ve Vladislavském sále, jména oceněných Hrad předem nezveřejňuje.

Československá obec legionářská odpoledne pořádá u pomníku na pražském náměstí Pod Emauzy vzpomínkové setkání k uctění památky padlých legionářů. Bohoslužbu s modlitbou za domov odpoledne v hradčanském kostele svatého Jana Nepomuckého povedou pražský arcibiskup Jan Graubner a předseda Ekumenické rady církví Tomáš Tyrlík.

Veřejnosti se při dni otevřených dveří zpřístupní například Strakova akademie, kde úřaduje vláda. Otevře se také sněmovna, Senát nebo třeba budovy ministerstva školství, zemědělství a průmyslu a obchodu. Fasádu Strakovy akademie večer slavnostně nasvítí barvy státní vlajky. Den vzniku Československa připomene také Sokolský běh republiky.

Vzpomínkový akt se uskuteční například v Lánech, Brně, Ostravě, Pardubicích, Olomouci, Berouně, Kutné Hoře, České Lípě, Chrudimi nebo ve Znojmě. Mladoboleslavské Letecké muzeum Metoděje Vlacha výročí připomene vojenskými ukázkami z bitvy u Zborova, do které se v první světové válce významně zapojili českoslovenští legionáři.

Podíl.