Aktual.: 27.10.2024 16:10

Moskva – Ruské síly dobyly vesnici Izmajlivka, která leží jižně od strategicky významného Pokrovsku v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. S odvoláním na ruskou armádu o tom dnes bez bližších podrobností informovala agentura AFP. Agentura Reuters poznamenala, že nedokáže vývoj na bojišti bezprostředně ověřovat. Rusko podle ministerstva obrany zničilo v noci nejméně 51 ukrajinských dronů.

Kyjev se k tvrzení ruských sil ihned nevyjádřil. Pokud se ale dobytí vsi potvrdí, bude to znamenat další postup ruských vojsk, která se k Pokrovsku v posledních měsících stále přibližují. To v nejnovějších zprávách potvrzují také ukrajinští vojenští blogeři, podle nichž ruské síly postoupily i v Selydove, které leží také jižně od Pokrovsku. Podle ruského zpravodajského serveru SHOT mají pod kontrolou už 80 procent tohoto města.

Server Ukrajinska pravda napsal, že ukrajinská generální prokuratura zahájila vyšetřování případu ze Selydove, když se na různých kanálech na platformě Telegram objevilo několik dnů staré video, na kterém zřejmě ruští vojáci z automatických zbraní střílejí po autě s civilisty. V kabině byli dva lidé, jeden z nich utrpěl zranění. Na místo dorazili ukrajinští vojáci, kteří zraněnému poskytli první pomoc a evakuovali civilisty na bezpečnější místo. Rusové také podle některých zdrojů v Selydove zastřelili dvě ženy.

Pokrovsk, o který se bojuje od letošního jara, je významným logistickým uzlem. Jeho vedení nedávno informovalo, že ve městě je poničených na 80 procent kritické infrastruktury.

Ruská armáda obsadila vesnici Levadne na východě Záporožské oblasti nedaleko hranic s Doněckou oblastí, informovala na telegramu skupina DeepState, která má úzké vazby na ukrajinskou armádu a která analyzuje záběry z bojů. Podle serveru RBK Ukrajina mluvčí jižního velitelství ukrajinské armády Vladyslav Vološyn potvrdil postup nepřátelských vojsk v tomto směru.

Rusko podle ministerstva obrany zničilo v noci nejméně 51 ukrajinských dronů

Ruské jednotky protivzdušné obrany zničily v noci na dnešek nejméně 51 ukrajinských dronů. Na platformě Telegram to uvedlo ruské ministerstvo obrany. Ukrajina informovala o zničení 41 z 80 ruských dronů nad desítkou svých oblastí. Ukrajinské letectvo také uvedlo, že ztratilo stopu 32 dronů. Co se s nimi stalo, není jasné.

Ukrajinské drony byly zničeny nad ruskými oblastmi Voroněžská, Brjanská, Orjolská, Lipecká a Belgorodská, uvedla agentura Reuters. Ruští i ukrajinští blogeři uváděli, že ruské síly postoupily do několika východoukrajinských měst a přiblížily se k dobytí strategického města Pokrovsk.

„Nepřítel postoupil v Selydove,“ napsala v sobotu pozdě večer na telegramu skupina DeepState, která má úzké vazby na ukrajinskou armádu a která analyzuje záběry z bojů. Zveřejnila také mapu s vyznačením ruských jednotek na jihovýchodě města. Ruské síly na toto město v ukrajinské Doněcké oblasti známé například těžbou uhlí už týden útočí. Jeho dobytí by otevřelo cestu k postupu na logistické centrum Pokrovsk vzdálené 20 kilometrů severozápadně. Ruský zpravodajský server SHOT na telegramu uvedl, že moskevské jednotky mají pod kontrolou 80 procent Selydove.

Ukrajinské ozbrojené síly v sobotu večer uvedly, že předchozí den odrazily 36 útoků z Ruska podél pokrovské fronty, včetně oblasti kolem města Selydove.

Podíl.