Gruzie se při parlamentních volbách stala obětí ruské speciální operace. Podle tiskových agentur to prohlásila gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová, která podporuje směřování své země k Evropské unii. Sobotní hlasování vyhrála podle ústřední volební komise dosavadní vládnoucí strana Gruzínský sen, která podle opozice a Západu vede autoritářskou politiku a inspiruje se Ruskem.

Opozice odmítá výsledky voleb uznat a stejně se nyní vyjádřila i prezidentka, která opoziční strany podporuje. Zurabišviliová úřady obvinila, že ve volbách sebraly občanům právo si vybrat.

Agentura AP informuje, že prezidentka po boku představitelů opozice vyzvala obyvatele této jihokavkazské země, aby v pondělí přišli na hlavní třídu v metropoli Tbilisi protestovat proti výsledkům, které označila za „naprosté zfalšování, naprostou krádež vašich hlasů“.

Opoziční strana se vzdává poslaneckých mandátů

Gruzínská opoziční strana Koalice za změnu, která v parlamentních volbách získala nejvíce hlasů ze všech uskupení kandidujících proti vládnoucímu Gruzínskému snu, se odmítá ujmout poslaneckých mandátů.

„Nehodláme krádeži na gruzínském lidu propůjčit legitimitu, vzdáváme se našich parlamentních mandátů,“ řekla Nana Malašchiová z Koalice za změnu. Toto uskupení podle neúplných výsledků získalo jedenáct procent hlasů.

Bývalý gruzínský prezident Michail Saakašvili, který je ve vězení a jehož Sjednocené národní hnutí je součástí opozice, prostřednictvím Facebooku vyzval k „masovým demonstracím“. „Musíme světu ukázat, že bojujeme za svobodu a že jsme lidé, kteří nebudou tolerovat nespravedlnost,“ napsal. K protestům vyzývá také předsedkyně strany Tinatin Bokučavová.

Z volebních výsledků po sečtení hlasů z téměř všech volebních okrsků vyplývá, že Gruzínský sen získal 54 procent. Pozorovatelé voleb z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) upozornili, že při volbách se objevily případy kupování hlasů či zastrašování a že hlasování se konalo v napjaté a nenávistné atmosféře. Hlášeny byly také případy rvaček u volebních místností nebo vícečetného hlasování.

Podíl.