Aktual.: 27.10.2024 14:30

Praha – Výsledek strany Gruzínský sen v parlamentních volbách v Gruzii je s ohledem na dlouhodobé preference strany i předchozí volební výsledky překvapivě vysoký, míní seniorní analytik pařížského Institutu bezpečnostních studií EU Ondřej Ditrych. Podle analytika Pavla Havlíčka z Asociace pro mezinárodní otázky se výsledky voleb naplnily černé scénáře předpovídající možnost, že vláda vedená Gruzínským snem bude ochotná masovými falsifikacemi podkopat legitimitu voleb. Experti to dnes uvedli ve vyjádření pro ČTK.

Gruzínská volební komise dnes vládní stranu Gruzínský sen vyhlásila vítězem parlamentních voleb. Uskupení, které má blízko k Rusku, po sečtení téměř všech hlasů získalo přes 54 procent. Hlavní opoziční strany výsledky neuznávají. Monitorovací mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) uvedla, že volby byly obecně dobře zorganizované, objevily se ale případy kupování hlasů a opakovaného hlasování, atmosféra byla obecně napjatá.

Podle Ditrycha bude zajímavé sledovat, jak budou průběh voleb hodnotit zahraniční pozorovatelé. Součástí pozorovatelské mise Evropského parlamentu byla také česká europoslankyně za Piráty Markéta Gregorová, na síti X dnes uvedla, že podle ní volby nebyly spravedlivé.

Zajímavé bude podle Ditrycha také to, jaké budou protesty. „Jakou část společnosti se podaří opozici mobilizovat proti výsledku, který zpochybňují a jak bude reagovat vláda,“ uvedl. Riziko, že bude situace eskalovat, vnímá Ditrych jako poměrně vysoké.

Řada politiků i médií volby dopředu označovala za hlasování, v němž lidé vyberou mezi Evropou a Ruskem. Takové geopolitické čtení hlasování je podle Ditrycha hodně zjednodušující. „Voliči GD (Gruzínského snu) nevolili nutně proti Evropské unii a už vůbec ne „pro Rusko“, i když snaha Kremlu výsledek nějak ovlivnit byla zřejmá,“ míní analytik.

Podle Havlíčka šlo v hlasování o budoucnost Gruzie. „A to nejen při pohledu na budoucí geopolitické směřování země, ale také s ohledem na vnitřní autoritářské tendence, když místní často poukazují na „běloruský scénář“, který může do budoucna zemi čekat,“ uvedl. Pokud bude i počtvrté u moci Gruzínský sen, alespoň na nějakou dobu to ukončí směřování po evropské trajektorii, míní Havlíček.

Podíl.