Aktual.: 27.10.2024 08:30

Praha – Karikaturista Miroslav Kemel vydal své páté hudební album pojmenované Mordyjé. Předcházel mu singl Rusalka doprovázený videoklipem od animátorky Lindy Arbanové, která chystá i projekci pro křest desky na koncertu 27. listopadu v pražském Paláci Akropolis. Dorazit by mělo několik hostů, kteří se podíleli na nahrávání desky, například Josef Štěpánek, Miloš Martin Novák, Ondřej Konrád nebo Kemelův dlouholetý spolupracovník herec Vladimír Javorský. Kemel to řekl ČTK.

„Plus tam bude herec Ivan Trojan, můj kamarád z basketbalu, který slíbil, že zazpívá písničku Oči pod ledem. A doufám, že mi taky desku pokřtí,“ uvedl Kemel.

Pro kreslíře Kemela hudba představuje únik od každodenního vymýšlení vtipů o dnešním světě a politice. „Od muziky si odpočinout nepotřebuju, spíše od věcí spojených s muzikou, jako jsou mejdany a koncertní šňůry. To pak zalézám do klidu a jsem rád sám. Hudební i kreslířská stránka se tak doplňují,“ řekl.

Kemel je na své nové nahrávce s třinácti písněmi autorem všech textů a většiny muziky, na některých písních pracoval společně zejména s Vlastou Konopiským a Tomášem Görtlerem. „Písničky přináším do kapely v syrové podobě, kluci to pak dotáhnou, oni jsou lepší muzikanti než já. Na hudbě děláme společně na rozdíl od karikatury, kde jsem solitér,“ podotkl.

Přestože Kemel hraje na akordeon, kytaru a foukací harmoniku, na desce Mordyjé pouze zpívá. „Od nástrojů mě muzikanti v kapele odhánějí. Já jsem takový písničkář k táboráku, na koncert mi občas dovolí vzít něco do ruky, ale do studia ne. Tohle rozdělení funguje,“ konstatoval.

Jako kreslíř Kemel svými vtipy reaguje na každodenní události formou politické satiry. Často se vrací k obecně platným anekdotám, například variacím na téma Adam a Eva nebo Trosečník na ostrůvku.

„Jako karikaturista sleduji zprávy z domova i ze světa a denně se trápím nad kresbou pokud možno aktuální a současně nadčasovou, což se ne vždy daří. Muzika mi pomáhá přežít ten stres z každodenní povinnosti odevzdat kresbu včas. A dovoluje mi ponořit se hlouběji do sebe, do svých příběhů bez nutnosti být vtipný a aktuální,“ uvedl.

Kreslíř Kemel nastoupil do deníku Právo na uvolněné místo po Vladimíru Renčínovi v roce 2014. V jeho dosavadním působišti v Mladé frontě Dnes jej vystřídal Václav Teichmann, který pro list již před lety kreslil. Kemel za sebou má i spolupráci s Lidovými či Hospodářskými novinami. Svůj první vtip v někdejším deníku Práce publikoval v roce 1987, v satirickém týdeníku Dikobraz se poprvé prosadil v roce 1989.

Před třemi lety vydal pod názvem …nedělej mi ostudu a padej do hospody! zatím svoji poslední sbírku kreseb. Loni vydal zpěvník ilustrovaný muzikantskými vtipy.

Podíl.