Aktual.: 27.10.2024 05:39

Moskva – Ruské jednotky protivzdušné obrany zničily v noci nejméně 30 ukrajinských dronů. Uvedlo to podle agentury Reuters na sociální síti Telegram ruské ministerstvo obrany. Drony byly zničeny nad ruskými oblastmi Voroněžská, Brjanská, Orjolská, Lipecká a Belgorodská.

Ruské ministerstvo obrany uvádí pouze to, kolik dronů jednotky zničily, nikoliv kolik jich Ukrajina vypustila. Ruští představitelé také jen zřídka zveřejňují plný rozsah škod způsobených útoky, zvláště pokud se týkají vojenské nebo energetické infrastruktury.

Agentura Reuters nemohla zprávy nezávisle ověřit. Ukrajina se k tomu bezprostředně nevyjádřila. Kyjev často uvádí, že jeho útoky uvnitř Ruska jsou zaměřeny na infrastrukturu důležitou pro ruské válečné úsilí a jsou odpovědí na pokračující údery Moskvy na ukrajinském území.

Podle ruských a ukrajinských blogerů ruské síly postoupily do několika východoukrajinských měst a přiblížily se k dobytí strategického města Pokrovsk.

„Nepřítel postoupil v Selydove,“ napsala v sobotu pozdě večer na Telegram skupina DeepState. Ta má úzké vazby na ukrajinskou armádu a analyzuje záběry z bojů. Zveřejnila také mapu s vyznačením ruských jednotek na jihovýchodě města. Ruské síly již týden útočí na uhelné město v ukrajinské Doněcké oblasti. Jeho dobytí by otevřelo cestu k postupu na logistické centrum Pokrovsk vzdálené 20 kilometrů severozápadně. Ruský zpravodajský server SHOT na Telegramu uvedl, že moskevské jednotky kontrolují 80 procent Selydove.

Ukrajinské ozbrojené síly v sobotní večerní zprávě uvedly, že předchozí den odrazily 36 ruských útoků podél pokrovské fronty, včetně oblasti kolem města Selydove. Boje však ještě nebyly u konce.

Podíl.