Události: Houbaři, otravy i vysoká zvěř (zdroj: ČT24)

V českých lesích momentálně vrcholí doba lovu vysoké zvěře. Je jí však méně než v minulých letech. Podle myslivců ji na mnoha místech z přirozeného prostředí vytlačují houbaři a turisté.

Do lesů do blízkosti zvěře táhne stovky lidí hlavně nebývalá úroda hub spojená s ideálním počasím ke sběru a podzimní přírodou.

„Zvěř je vystresovaná, není to přirozené, ten tlak lidí je obrovský,“ prohlásil ke stavu v lesích vrchní lovčí Loketských městských lesů Jaroslav Adámek. Ten natočil nedávno video, na kterém se jelen blíží k lovci s puškou, namísto aby od něj utíkal. Kromě přítomnosti samotných houbařů v lesích může zvířatům vadit i hluk motorů aut, kterými na místo přijíždějí.

Lovci návštěvníkům lesů radí, aby nechodili na houby v podvečer a brzy ráno a volili raději oblečení s výraznějšími barvami. Důrazně nedoporučují například maskáče. Také by se houbaři měli vyhýbat mysliveckým posedům, které se snaží lovci značit cedulemi. Výjimečně by se totiž mohlo stát, že někdo utrpí střelné zranění.

„Nemělo by se to dít, ale pokud se to děje, tak to není život ohrožující,“ uklidňuje však místopředseda Českomoravské myslivecké jednoty Jiří Červenka.

Myslivci se během sezony snaží odstřelem regulovat zvěř, aby se nepřemnožila a nedělala škody na stromech a polích.

Podíl.