Aktual.: 26.10.2024 23:59

Praha – Krátce před 23:00 dnes na pražském letišti přistál poslední let Českých aerolinií (ČSA) vedený pod tradičním kódem OK. Plně obsazený let do české metropole dorazil přibližně s hodinovým zpožděním z Paříže. Přílet letadla přilákal na letiště desítky leteckých nadšenců i některé bývalé zaměstnance. Od neděle bude lety ČSA zajišťovat mateřská společnost Smartwings. V systémech pro prodej letenek nebo na odletových tabulích budou lety označeny kódem QS, který používají Smartwings. Kód OK, barvy a logo ČSA zůstanou na letadlech.

Spoj byl vyprodaný. Jedním z cestujících byl Michal Pupcsik, jenž cíleně letěl do Paříže, aby byl u posledního letu ČSA. Letenku si koupil zhruba před 14 dny, podle něj byla tehdy ještě k dispozici ekonomičtější varianta za 4700 Kč. „Jsem teď úplně dojatý,“ řekl při odchodu z příletové haly. Kapitán letadla podle něj po přistání promluvil k pasažérům. „Nešetřil slovy, to se mi moc líbilo,“ uvedl. Kapitánova slova shrnul tak, že apeloval na to, aby si Češi uvědomili, o co ukončením provozu přicházejí a aby podobnou chybu neopakovali. Zaměstnanci aerolinek pro cestující při výstupu vytvořili symbolickou uličku.

Letem ČSA do Prahy dorazil také Petr Lang. „V minulosti jsem s ČSA nalétal hodně a záměrně jsem teď letěl do Paříže, abych se tohoto letu zúčastnil, protože je mi to líto,“ řekl ČTK. Palubní personál podle něj po většinu letu nedával znát, že jde o poslední spoj pod hlavičkou dopravce, emoce se tak projevily až na konci. „Mrzelo mě ale, že vždy po příletu s ČSA zazněla Vltava, avšak nyní ne. To bylo trochu zklamání,“ podotkl. Letecky cestuje často a ČSA vnímal jako národní symbol, který nyní zmizel.

Desítky lidí sledovaly přílet na vyhlídkové terase letiště. Mnozí kontrolovali údaje o průběhu letu na svých telefonech, další si dlouho dopředu vybírali nejlepší místa na focení či natáčení. Po přistání někteří z nich symbolicky tleskali a letadlu mávali.

„Přišli jsme se podívat na pohřeb ČSA, které pamatujeme za těch nejlepších dob,“ řekl Jiří Veselovský, který v Českých aeroliniích působil přes 40 let jako steward či vedoucí kabiny. „Bývali jsme špičkový tým. Měli jsme tu práci rádi, dělali jsme ji s chutí a za ČSA,“ řekl s úsměvem. Ukončení provozu označil za hloupost. Spolu s ním přišla i jeho bývalá kolegyně Daniela Koláčová, která u ČSA pracovala 22 let. „Konec byl už dlouho neodvratný. Ta společnost není už několik let v takové kondici,aby ji bylo možné zachránit,“ dodala.

Mezi přihlížející z řad fanoušků patřil pan Jaroslav, který přijel z Plzně. „Je to historický okamžik a určitý milník, i když neveselý. Říkal jsem si, že když člověk nemohl být u vzniku, tak mám možnost být alespoň u zániku aerolinií,“ vysvětlil důvod své návštěvy.

Konec komerčního létání ČSA s kódem OK od pátku připomíná také tuzemský Úřad civilního letectví. Česká státní vlajka a vlajka Evropské unie před budovou úřadu dnes vlály na půl žerdi, upozornil server zdopravy.cz.

České aerolinie začátkem října změnily svůj obchodní model. Staly se řídící společností skupiny Smartwings s majoritním podílem ve společnosti Smartwings. Letový provoz celé skupiny budou zajišťovat Smartwings společně se svými dceřinými společnostmi v Polsku, na Slovensku a v Maďarsku.

České aerolinie vznikly v roce 1923 jako Československé státní aerolinie. Dopravce patří mezi pět nejstarších dosud fungujících leteckých společností na světě. V roce 2013 do ČSA kvůli finančním potížím vstoupily korejské aerolinie Korean Air, které držely 44 procent akcií. V únoru 2018 se majoritním vlastníkem stala společnost Smartwings. V březnu 2021 se ČSA ocitly kvůli vysokým dluhům v úpadku. Novými investory se stali majitelé Smartwings Jiří Šimáně a Roman Vik s čínskými partnery. Letos v únoru se aerolinky Smartwings plně vrátily pod kontrolu českých akcionářů, téměř poloviční podíl zprostředkovaně vlastněný čínskou společností CITIC koupila česká firma Prague City Air podnikatelů Šimáněho a Vika.

Podíl.