Aktual.: 26.10.2024 21:09

Tel Aviv – Izrael cíle svých nynějších útoků v Íránu vybral na základě svých národních zájmů, nikoliv podle toho, co mu nařídily Spojené státy. Dnes to uvedla kancelář izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v reakci na zprávy jedné z izraelských televizí.

Za „naprosto mylné“ označil Netanjahuův úřad informace televizní stanice Channel 13, podle které Izrael nezaútočil na íránská ropná a plynárenská zařízení kvůli nátlaku ze strany Spojených států.

„Izrael se předem rozhodl zaútočit na cíle na základě svých národních zájmů a ne podle amerického diktátu. Tak tomu bylo a tak tomu bude,“ uvádí se v prohlášení.

Podle televize Channel 13 Izrael původně plánoval udeřit na íránskou infrastrukturu pro těžbu ropy a zemního plynu, nicméně po vytrvalém tlaku ze strany Spojených států plány změnil a údery zacílil výhradně na íránská vojenská zařízení.

Izraelský prezident Jicchak Herzog podle serveru Times of Israel poděkoval všem v bezpečnostním i politickém aparátu, kdo se na nočních útocích proti Íránu podíleli. Spojeným státům vyjádřil vděk za „otevřenou i utajovanou spolupráci“.

Nejmenovaný americký činitel dnes podle serveru Axios uvedl, že Spojené státy se na izraelské operaci nepodílely, ale varovaly, že pokud by Írán podnikl odvetu, jsou připraveny Izrael bránit.

Podíl.