Události: Chystaný protest policistů (zdroj: ČT24)

Někteří policisté chtějí v týdnu od 4. listopadu omezit udělování pokut. Vedení policie nepovažuje takový způsob protestu za šťastný, na důvodech, které k němu vedly, se ale s odbory shodne. Říkají, že chybí peníze na provoz i na platy.

Také zástupci hasičů a vězeňské služby mluví o nejhorší situaci v bezpečnostních složkách za posledních dvacet let. Ve službě aktuálně chybí téměř 2400 policistů a tisícovka hasičů. Řada těch současných zvažuje odchod.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) slibuje od ledna každému 1500 korun navíc a zároveň jim následující další dva roky budou platy stoupat o pět procent. Odborům to ale nestačí a řada policistů plánuje na začátek listopadu na protest nedávat pokuty.

„Toto není úplně šťastný způsob, protože odporuje zákonu,“ nechal se slyšet policejní ředitel Martin Vondrášek. Místopředseda Odborové organizace bezpečnostních sborů Martin Červenka ale ujišťuje, že k přehlížení přestupků nedojde. „Jsou přestupky, které muže policie řešit takzvanou domluvou,“ prohlásil.

Podíl.