Každý večer přinášíme přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších událostí dne z domova i ze světa. Stručně a přehledně, ale i s potřebným kontextem. Projděte si zásadní zprávy soboty 26. října 2024.

Izrael v noci na sobotu udeřil na Írán. První útoky měly mířit hlavně na raketové základny, posléze údajně zasáhly výrobny dronů a velitelská stanoviště islámských revolučních gard. Jeruzalém podle všeho nemířil na jaderná ani ropná zařízení. Íránská státní agentura IRNA napsala, že „při obraně země“ zahynuli čtyři vojáci. Íránská diplomacie později prohlásila, že země má právo a povinnost se proti izraelské agresi bránit. Spojené státy vyzvaly Teherán, aby neopětoval útok, podobně reagovali i britský premiér Keir Starmer a německý kancléř Olaf Scholz. EU vyzvala všechny strany k maximální zdrženlivosti, aby se zabránilo nekontrolovatelné eskalaci.

V Gruzii se uskutečnily parlamentní volby, které jsou tamní opozicí i zahraničními médii označovány za hlasování vybírající mezi Evropou a Ruskem. Průběh voleb provázely násilné incidenty, což odsoudila prezidentka kavkazské země Salome Zurabišviliová. Hlášeno je i porušování pravidel.

Po 101 letech končí existence Českých aerolinií, z Paříže do Prahy se na svou poslední cestu vydalo letadlo s kódem OK. „Bolí to, protože jsem u ČSA prožil asi čtyřicet let,“ konstatoval v 90′ ČT24 bývalý kapitán aerolinií Miloš Kvapil. Své roky u ČSA označil za „fantastickou dobu“. Na poslední let se podívat nepůjde, nemá to podle něj smysl.

O víkendu končí letní čas (SELČ), v neděli ve 03:00 se ručička posune zpět a noc tak bude o hodinu delší. Pro následujících pět měsíců začne platit standardní středoevropský čas (SEČ), který bývá označován také jako zimní. Poslední březnovou neděli následujícího roku se pak znovu vrátí letní čas. Posun v noci na neděli ovlivní deset nočních vlaků Českých drah.

Podíl.