Premiér Petr Fiala (ODS) má nově svůj profil v čínské aplikaci pro sdílení krátkých videí TikTok, informoval ředitel odboru komunikace úřadu vlády Václav Smolka. Bezpečnostní záležitosti jsou podle něho zajištěny. Na TikToku založili už dřív své účty i další politici, zejména opoziční.

„Na TikToku jsou dnes minimálně dva miliony Čechů. Našim cílem není z Petra Fialy udělat influencera, ale komunikovat odlehčenou a srozumitelnou formou politiku, kterou premiér dělá, přiblížit mladší generaci jeho pracovní program, názory a pohled na svět,“ sdělil Smolka.

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal loni v březnu varování před instalací a používáním čínské aplikace TikTok na zařízeních s přístupem k systémům spadajícím do kritické informační infrastruktury a dalším významným informačním systémům. Obava NÚKIB z možných kybernetických hrozeb plynula hlavně z množství shromažďovaných dat o uživatelích nebo ze způsobu, jakým se data sbírají a jak se s nimi nakládá.

„Museli jsme samozřejmě zajistit v první řadě bezpečnost. Aplikaci máme v telefonu určeném jen pro ni a nikde jinde, díky tomu se vyhneme možnému zneužití citlivých dat,“ uvedl dále Smolka.

Stejně postupují i další politici. Například předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš už loni v březnu řekl, že doporučení NÚKIB vnímá a má TikTok na zvláštním zařízení, které slouží jen pro tuto aplikaci a na žádnou komunikaci je nepoužívá. Také ministr práce a sociálních věcí a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka poukázal na to, že kvůli bezpečnosti nemá TikTok stažený ve svém mobilu.

Video: I Fialovi občas bouchnou saze, říká novinář Dolejší 

Spotlight moment: I Fialovi občas bouchnou saze, komentuje vládní krizi novinář Václav Dolejší | Video: Tým Spotlight

Podíl.