Aktual.: 26.10.2024 10:11

Betlehem (USA) – Do republikánské politiky je Glenn Geissinger z amerického státu Pensylvánie zapojený už od dětství, kdy roznášel letáky na podporu pozdějšího prezidenta Richarda Nixona. Nyní vede stranickou buňku v okrese Northampton a uvádí, že pro kandidaturu exprezidenta Donalda Trumpa vidí stejné nadšení jako v roce 2016, kdy Trump nakonec vyhrál. V rozhovoru s ČTK hovořil o hlavních tématech kampaně i o tom, že nepovažuje Trumpovu rétoriku za nebezpečnou.

„To, co vidím v roce 2024, je to, co jsem viděl v roce 2016,“ řekl muž, který sám před osmi lety kandidoval v republikánských kongresových primárkách. „Je to stejný entusiasmus a energie, jaká byla tehdy za Donaldem Trumpem,“ uvedl při rozhovoru ve stranické kanceláři na okraji města Betlehem (Betlém).

V roce 2016 Trump v Pensylvánii zvítězil jako první republikánský kandidát od roku 1988 a také díky tomu se dostal do Bílého domu. O čtyři roky později zde těsně prohrál s demokratem Joem Bidenem a nyní průzkumy nasvědčují dalšímu vyrovnanému souboji v duelu s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou.

Úkolem Geissingera je co nejvíce podporovat Trumpovu kampaň v okrese na východě Pensylvánie. Stranická buňka pomáhá s organizací mítinků, informuje místní o nadcházejících akcích, rozdává cedule, které si voliči zapichují do trávníků, mobilizuje dobrovolníky na obcházení či obvolávání domácností a také radí jednotlivým voličům ohledně hlasování. Kromě Trumpa podporuje také kandidáty do Senátu a Sněmovny reprezentantů.

Jako ukázku nadšení na republikánské straně Geissinger prezentoval akci ze začátku týdne, kdy do okresu dorazila skupina lidí z Trumpova týmu. Mítink nebyl oznámený s nějak výrazným předstihem a konal se v čase oběda, ovšem přišlo skoro 150 lidí, líčil republikán. „Řekl jsem jim, že jediný způsob, jak by tady mohla Kamala Harrisová shromáždit tolik lidí, je, kdyby jim zaplatila. Opravdu tomu z celého srdce věřím,“ řekl Geissinger, který okresní republikány vede asi dva a půl roku.

Hlavní zbraň v přesvědčování nerozhodnutých voličů vyjádřil slovy: „Běžte se podívat do obchodu s potravinami.“ Odkazoval tím na nárůst cen základního zboží, který Spojené státy podobně jako Evropskou unii v posledních letech postihl. „Je to velmi silný argument… Říkají nám (voliči) ‚víte co, za svůj dolar si nekoupím tolik jako před čtyřmi lety,'“ pokračoval Geissinger, který kromě politické činnosti vede reklamní firmu.

V USA od roku 2022 prudce vzrostly ceny potravin nebo bydlení a Trumpova kampaň uvádí potlačení inflace jako svou nejvyšší prioritu. Inflace již ovšem výrazně spadla a v září meziroční ukazatel klesl na 2,4 procenta. Geissinger v rozhovoru jako jeden z hlavních problémů zmiňoval „60procentní“ nárůst ceny benzínu, ta ale za poslední rok klesla a je nyní nižší než v některých fázích Trumpova úřadování.

Podobný nesoulad s realitou panuje také u dalších otázek, na kterých republikáni staví kampaň. Geissinger nařkl administrativu Bidena a Harrisové ze snahy „zruinovat pozici Ameriky“ kolem fosilních paliv, produkce ropy a plynu však loni v USA dosáhla nového rekordu. Trump často hovoří o problémech s kriminalitou, výskyt násilných zločinů však vzrostl na konci jeho mandátu a pod Bidenem klesl. Pokud jde o nelegální imigraci, počty zadržených po vstupu na americkou půdu byly po nástupu Bidena velmi vysoké, po loňském rekordu ale rovněž výrazně klesly.

Exprezident ve svých projevech tato témata popisuje velmi temným slovníkem, hovoří o snaze demokratů „zničit“ USA nebo o „invazi“ cizinců, kteří vraždí a okrádají Američany. Zároveň označuje svou soupeřku za hloupou nebo „mentálně postiženou“ a pokračuje v podkopávání důvěry svých stoupenců ve výsledky voleb.

Geissinger v rozhovoru žádné výhrady vůči této rétorice nevyjádřil a na otázky na toto téma odpovídal vyhýbavě. „Nemyslím si, že to je nebezpečné,“ řekl o Trumpových výmyslech ohledně volebních podvodů. Podobně jako to dělají v posledních letech mnozí další republikáni se i on snažil při otázkách na Trumpova slova vysvětlovat, že exprezident chtěl ve skutečnosti říci něco jiného, případně tvrdil, že dané výroky nezaznamenal.

Na otázku, co by měl podle něj Trump v posledních dnech kampaně dělat, aby tentokrát v okrese Northampton zvítězil, Geissinger odpověděl: „Ukázat se tady.“ O několik dní později exprezident ohlásil vystoupení ve městě Allentown ležícím hned za západním okrajem okresu.

Investovali jsme do posílení bezpečnosti, říká šéf voleb v pensylvánském okrese

Zatímco americký exprezident Donald Trump dál popírá legitimitu posledních voleb a varuje před „podváděním“ v těch nadcházejících, s důsledky jeho nepodložených tvrzení se vypořádávají volební činitelé napříč Spojenými státy. Platí to i o okresu Northampton ve státě Pensylvánie, který investoval do posílení bezpečnostních opatření, řekl ČTK šéf místní samosprávy. Je nicméně přesvědčen, že volby zde proběhnou hladce.

„Přijali jsme dodatečná opatření a vynaložili jsme peníze, abychom to mohli udělat,“ uvedl o zabezpečení voleb Lamont McClure, který vede „okresní exekutivu“ a tudíž je zodpovědný i za průběh hlasování na území s asi 300.000 obyvateli.

McClure nechtěl zacházet do detailů, aby nic neprozradil „aktérům s nekalými úmysly“, zmínil však „posílení naší infrastruktury“ a také kybernetické bezpečnosti. Kromě toho podle něj volební úředníci neustále skrze sociální sítě komunikují s veřejností a informují o nejrůznějších aspektech volebního procesu. „Pracujeme velmi tvrdě na tom, abychom všechny ujistili, že pořádáme legální, spravedlivé a spolehlivé volby,“ řekl činitel zvolený za Demokratickou stranu.

Přesně takové byly podle úřadů i prezidentské volby v roce 2020, stoupenci republikána Trumpa tomu ale nevěří. Jejich kandidát už před hlasováním šířil fámy o korespondenčním hlasování a když pak prohrál souboj se současným prezidentem Joem Bidenem, odmítl porážku uznat a místo toho společně se spojenci v Kongresu a médiích hlásal konspirační teorii o „ukradených“ volbách. Na některých místech provázely sčítání hlasů protesty a vše vyvrcholilo vpádem Trumpových stoupenců do sídla Kongresu při projednávání voleb 6. ledna 2021.

Volební činitelé v částech USA od té doby čelí přívalu výhrůžek a v přípravě na nové prezidentské volby přijímali mimořádná bezpečnostní opatření. Nejvíce patrné je to v případě okresu Maricopa v Arizoně, kde podle médií byla součástí výcviku nových pracovníků také příprava na útok střelce a kde úřady zajistily dodatečnou ochranu včetně detektorů kovu a dronů. Volební pracovníci se také různými způsoby snaží posílit důvěru občanů ve výsledky.

V okrese Northampton v roce 2020 žádné problémy nenastaly a McClure věří, že tomu tak bude i letos. „Kolem jedné nebo druhé hodiny (během volební noci) budeme mít hotovo,“ řekl ČTK činitel, který byl do současné funkce poprvé zvolen v roce 2017. Na výsledek za celou Pensylvánii, která je v letošních volbách jedním z rozhodujících států, by se podle něj mohlo čekat déle, podobně jako před čtyřmi lety.

Zatímco v jiných částech USA při vlně výhrůžek mnozí volební činitelé v posledních letech odcházeli ze svých postů, okres Northampton podle McClurea žádné personální problémy nemá. „Máme dostatek volebních pracovníků. Nejen, že máme dost pracovníků pro 154 okrsků v našem okrese, ale máme i seznam záložníků,“ řekl. V komisích podle něj spolupracují stoupenci republikánů s přívrženci Demokratické strany.

McClure nepopírá, že při volbách mohou nastat chyby, protože „volby řídí lidské bytosti“, přičemž jde z velké části o dobrovolníky. Vlastní zkušenost s tím má z loňského roku, kdy lokální volby poznamenal problém s hlasovacími přístroji. „Hlasatelé konspiračních teorií a popírači voleb… se té závady chytli,“ řekl McClure. „Ale prokázali jsme, že ta závada neměla dopad na volební výsledek,“ dodal.

Před čtyřmi lety se velká část nepodložených tvrzení o podvodech týkala právě fungování hlasovacích zařízení. Dalším bodem, který republikáni využívali, byl rozmach korespondenčního hlasování způsobený pandemií covidu-19, který ovlivnil průběh sčítání hlasů. Letos se Trump a jeho spojenci snaží vyvolat dojem, že v USA budou ve velkém hlasovat cizinci, kteří do země přišli nelegálně. Podle expertů je účast cizinců v prezidentských volbách extrémně vzácná, podobně jako jiné podvody s hlasy.

„Ve volbách ve Spojených státech máme velmi málo podvodů. Myslím, že jsme v roce 2020 měli jeden podvodný případ, kdy se někdo pokoušel hlasovat dvakrát,“ řekl McClure. „Udělali jsme to, že jsme ho nahlásili okresní prokuratuře,“ pokračoval.

„Od některých politiků, kteří by měli vědět, jak tím škodí, uslyšíte, že hlasují mrtví lidé. To se neděje. Mluví o tom, že hlasují lidé, kteří jsou tady nezákonně. To se neděje,“ uvedl šéf okresní samosprávy. McClure připustil, že se v jeho okrese může najít někdo, kdo se na základě volebních fám rozhodne konat, podle něj jde ale o naprostou menšinu obyvatel. „Jsem přesvědčen, že všichni chtějí, aby demokracie fungovala, a jsem přesvědčen, že nebudeme mít žádné problémy,“ řekl.

Podíl.