Aktual.: 26.10.2024 09:40

Praha – Některá vojenská bezpilotní letadla by v budoucnu mohla mít jednodušší způsob certifikace než pilotovaná letecká technika. Počítá s tím novela zákona, kterou předložilo ministerstvo obrany, ve středu ji projedná vláda. Úprava s navrhovanou účinností od července 2025 má podle úřadu mimo jiné zefektivnit zavádění nových bezpilotních letounů do české armády.

Vojenská bezpilotní letadla bude podle novely možné kategorizovat na základě míry rizika souvisejícím s druhem provozu daného typu stroje. „V současnosti musí být bezpilotní prostředky certifikovány stejným způsobem jako pilotovaná letecká technika. Vzhledem k váhové rozmanitosti bezpilotních prostředků nová právní úprava navrhuje zjednodušení certifikace v závislosti na míře rizika spojeného s jejich provozem,“ uvedlo ministerstvo v předkládací zprávě.

Hodnocení rizik nebude podle úřadu záviset pouze na typu vojenského bezpilotního letadla, ale i na typu úkolu, který bude plnit nebo na prostředí, ve kterém bude provozován. Rizika budou posuzována také například podle toho, zda je součástí letounu zbraňový systém, resp. zda by mohl přepravovat osoby či nebezpečný materiál.

Způsob posuzování a schvalování bezpilotních letadel vychází podle ministerstva ze způsobu posuzování bezpilotních systémů v Evropské unii. „A ve velké míře je s nezbytnými vojenskými specifiky uplatňován i ve sféře vojenského letectví jednotlivých členských států NATO,“ uvedlo. Nová úprava podle něj zefektivní zavádění nových bezpilotních letounů do české armády.

Novela může mít podle ministerstva pozitivní dopady na podnikatelské prostředí. „Zjednodušením procesu schvalování některých kategorií vojenských bezpilotních letadel dojde ke snížení administrativní zátěže nejen pro ministerstvo obrany, ale i pro podnikatelské subjekty, které se zabývají vývojem, výrobou nebo provozem vojenských bezpilotních letadel,“ uvedl úřad. Materiál je vládě předkládán bez rozporu.

Podíl.