Aktual.: 25.10.2024 21:51

Olomouc – Hokejisté Olomouce porazili v 14. kole extraligy Mladou Boleslav 3:1 a doma vyhráli popáté za sebou. Na první trefu Jakuba Doktora v nejvyšší soutěži odpověděl v poslední desetiminutovce Petr Gewiese. Vítězný gól zaznamenal o chvíli později Pavel Musil, který dříve nastupoval i za Bruslaře. Pojišťující branku Hanáků přidal krátce před sirénou Martin Kohout.

V úvodu prověřil Růžičku Musil, hostující brankář musel likvidovat střelu do protipohybu. Sklepnutím puku ze vzduchu poté zahrozil slovinský útočník Macuh, který po zranění nastoupil poprvé v sezoně. Mladá Boleslav si jako první zahrála přesilovku. Během té neuspěl s ostrým pasem na bránu finský bek Lintuniemi ani zblízka dotírající Suchý.

Do vedení šli v čase 13:26 Hanáci. Doktor projel ze středního pásma na hranici levého kruhu a jeho pokus Růžičkovi propadl do sítě. Sedmadvacetiletý útočník si připsal první gól po příchodu do Olomouce a i premiérový v extralize. Vyrovnat mohl při další přesilovce Suchý, jenž se zprava natlačil před bránu, ale vzápětí trefil pouze Machovského.

Zkraje druhé třetiny Růžička vyrazil ránu Řezníčka, kterému do jízdy nahrál Kohout. Středočeši nedokázali potrestat ani vyloučení Rutara, s Buchteleho střelou z mezikruží si poradil Machovský. Doležal pak mířil do tyče domácí branky, veškeré vzrušení však bylo zbytečné kvůli předchozí boleslavské hře vysokou holí.

Olomouci se příliš nepovedla dlouhá početní výhoda trvající čtyři minuty. Jedinou větší šanci měl na jejím začátku Fridrich, jenž zblízka neprostřelil Růžičku. Při hře pět na pět vypadala nebezpečně teč Orsavy, Korenčíkovo nahození prodloužil těsně vedle hostující branky.

Ve třetím dějství měl před sebou prázdnou bránu boleslavský Hradec, jenže puk do ní nedokázal usměrnit. Machovský následně ustál Suchého průnik, na druhé straně se uvolnil Fridrich a nastřelil horní tyčku Růžičkovy branky.

Bruslařům se podařilo srovnat v 53. minutě. Gewieseho pokus od modré čáry trefil Pláška a odrazil se do branky. Olomouc si však vedení vzala zpátky. Při Černého nahození ještě Růžičkovi pomohla tyč, proti zakončení Musila se ale přesunoval marně. Bývalý útočník Mladé Boleslavi využil odrazu kotouče od zadního mantinelu, kam šla jeho první střela.

V závěru fauloval hostující Lakatoš Macuha a od rozhodčích po zhlédnutí videa dostal trest na pět minut a do konce utkání. Středočeši přesto odvolali brankáře a výhru Olomouce pojistil čtyři sekundy před koncem Kohout.

Jan Tomajko (Olomouc): „Bylo to vyrovnané utkání, ve kterém rozhodovaly maličkosti. Byli jsme trochu šťastnější. Vyrovnání Boleslavi přišlo v době, kdy jsme byli pět minut hodně pasivní. Byli jsme za to potrestáni, i když to byl takový nešťastný gól. Každý gól se ale počítá. Jsme rádi, že jsme to urvali na svoji stranu.“

David Havíř (Mladá Boleslav): „Jsme zklamaní. Byl to slušný zápas, skoro až remízový zápas gólmanů. Na konci přišla hořká pilulka. Byli jsme odměněni za naši práci a povedlo se nám vyrovnat. Jenže tři a půl minuty před koncem jsme si nechali dát druhou branku. Takové věci se nám v dalších zápasech nesmějí stávat. Olomouc si za tím asi šla víc, vyrovnali jsme se štěstím. Do dalších utkání se poučíme a budeme pracovat. Hlavně musíme zlepšit produktivitu.“

HC Olomouc – BK Mladá Boleslav 3:1 (1:0, 0:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 14. Doktor (Nahodil, Řezníček), 57. P. Musil (A. Rutar), 60. Kohout (Orsava, Kunc) – 53. Gewiese. Rozhodčí: Hribik, Pilný – J. Svoboda, Štěpánek. Vyloučení: 4:3, navíc Lakatoš (Mladá Boleslav) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. Diváci: 4293.

Olomouc: Machovský – T. Černý, Ondrušek, Řezníček, Sirota, A. Rutar, Korenčík, Rašner – Kohout, Kusko, Anděl – Fridrich, Macuh, Plášek – Orsava, P. Musil, Kunc – Doktor, Nahodil, J. Knotek. Trenér: J. Tomajko.

Mladá Boleslav: J. Růžička – Gewiese, Pyrochta, Lintuniemi, Bernad, F. Pavlík, Jánošík, Havlín – J. Stránský, Buchtele, Skalický – Lakatoš, Hradec, Z. Doležal – Gardoň, Suchý, Junttila – Malát, Závora, Dvořáček. Trenér: Král.

Podíl.