Horizont ČT24: Návrat do kibucu Beeri rok po útoku (zdroj: ČT24)

Jen pomalu se vrací život do izraelských pohraničních vesnic, které před rokem utrpěly při v pádu Hamásu největší škody. V kibucu Beeri žije jen zlomek původních obyvatel a obnova vesnice prakticky ještě nezačala. Z místa o tom informoval zpravodaj ČT na Blízkém východě David Borek.

Pár týdnů po loňském říjnovém vpádu Hamásu ležela pohraniční vesnice Beeri pořád v troskách. Izraelská armáda z místa uváděla, že forenzní experti stále sbírají těla a části těl rodin, žen i dětí, které tu zavraždil Hamás.

Před 7. říjnem 2023 měl kibuc tisícovku obyvatel. Na konci téhož měsíce tu nebyla žádná civilní populace. Celá vesnice se stala operační zónou pro izraelskou armádu. Rok poté a prakticky žádná změna, říká zpravodaj Borek. Dodává, že rekonstrukce kibucu Beeri nezačala. Za důvod považuje trauma, které mají zdejší obyvatelé za sebou.

Například Juvalu Haranovi teroristé unesli a zabili deset příbuzných, včetně rodičů. „Okolo půl jedenácté dopoledne jsem obdržel od svého otce poslední zprávu, kterou mi kdy poslal. A v ní mi řekl: Juvi, máme obří problém.“

Válka zůstává blízko

Nyní vesnici obývá jen necelá stovka lidí. Hlavně ti, jejichž domy neutrpěly větší škody. Ožívá i místní ekonomika. Tu a tam lze zahlédnout stavební dělníky. „Naše průmyslová firma obnovila provoz už týden po tragédii,“ uvedl obyvatel Beeri Alon Pauker.

I restaurace na okraji kibucu nyní slouží převážně vojákům. Gaza je blízko, válka je blízko, stejně jako temné vzpomínky, říká Borek. Odhaduje, že obnova vesnice potrvá roky. Část obyvatel nyní žije v montovaných domcích poblíž Beerševy. Provizorium tak nekončí.

Podíl.