Na mimořádném jednání sněmovny o vládním návrhu na růst platů vrcholných politiků došlo k ostrému střetu. Předseda pirátských poslanců Jakub Michálek kritizoval kumulování funkcí poslanců ANO a státní peníze pro holding Agrofert. To rozzuřilo jeho majitele a šéfa opozičního hnutí Andreje Babiše tak, že mu musela předsedající schůze vypínat mikrofon.




2:15

„Vy jste sociopat, normální magor.“ Zuřivého Babiše museli ve Sněmovně vypínat při útocích na poslance Pirátů Michálka. | Video: Aktuálně.cz/YouTube/Záznamy z Poslanecké Sněmovny Parlamentu ČR (PSP)

Babiš na schůzi žádal podporu pro svůj návrh, který by zmrazil platy vrcholných politiků na následujících pět let. Michálek uvedl, že žádný konkrétní návrh zákona předmětem mimořádné schůze není, a označil ji proto za ztrátu času a mrháním penězi na provoz sněmovny. 

Michálek se opřel do Babiše, který kritizoval zastupitele měst za odměny. Bývalému premiérovi připomněl, kolik miliard ze státních peněz měl inkasovat jeho holding, a upozornil na kumulaci funkcí a platů členů hnutí ANO.

Babiš následně označil Michálka kvůli jeho výpadům vůči Agrofertu za sociopata, za což ho pokárala předsedající schůze Olga Richterová (Piráti). „Vy jste blázen, vy jste normální magor,“ vzkázal Babiš Michálkovi, kterého obvinil z posedlosti. 

Šéf ANO označil Michálka také za parazita a udavače a tvrdil, že je placený z daní, které odvedl Agrofert. Poté se vysmíval Pirátům za jejich z jeho pohledu pouze údajnou transparentnost. „To jsme viděli, ty vaše hrátky, výlety, švédské trojky. Nevím, co jste tam na MMR (Ministerstvo pro místní rozvoj) všechno dělali, samé sexuální nabídky,“ nekonkrétně vypočítával Babiš, než ho opět napomenula předsedající schůze. 

Nastavením platů zákonodárců, členů vlády, prezidenta či soudců se musejí politici znovu zabývat v souvislosti s květnovým verdiktem Ústavního soudu, jenž zrušil s platností od příštího roku zákonný koeficient nutný pro jejich výpočet. Soud uvedl, že letošní snížení soudcovských platů, které spočívalo v trvalé změně tohoto koeficientu, odporuje ústavnímu pořádku.

Pečinka: Fialova „železná stabilita“ je u konce. Kritiku neudrží, možná by měl odejít. (Celý článek s videem zde)

Spotlight Aktuálně.cz - Bohumil Pečinka

Spotlight Aktuálně.cz – Bohumil Pečinka | Video: Tým Spotlight

Podíl.