Aktual.: 25.10.2024 17:53

Moskva/Kyjev – Ruský prezident Vladimir Putin v dnes zveřejněné části televizního rozhovoru tvrdil, že ruská vojska útočí po celé linii fronty a že Ukrajina již nedokáže stabilně řídit své jednotky, které vpadly do Kurské oblasti na západě Ruska. Současně si stěžoval, že Kyjev není ochoten přistoupit na jednání s Moskvou, přestože Rusko je podle Putina ochotné přistoupit na kompromisy. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes po poradě s hlavním velitelem, generálem Oleksandrem Syrským informoval, že situace na východě Ukrajiny je těžká, ale ukrajinští vojáci tam dál hájí svá postavení, a v Kurské oblasti zachovávají nárazníkovou zónu, která brání Rusku rozšířit válku do dalších oblastí Ukrajiny. Syrskyj označil Putinova slova za dezinformaci.

„Po celé linii bojového dotyku se vedou útočné operace, pravda někde větší, jinde menší. Řekněme, že u Chersonu jsou menší, tam je fronta stabilní, i když i tam jsou jisté posuny – a všechny jsou ve prospěch ruské armády,“ řekl Putin státní televizi Rossija 1. Pochválil zejména uskupení ruských sil, nasazená na Donbasu na východě Ukrajiny, kde útočící síly podle médií i analytiků dosahují pomalého, ale trvalého postupu.

Ukrajinské síly se podle Putina nyní snaží vyprostit obklíčené vojáky v ruské Kurské oblasti. O den dříve totiž ruský vůdce podle listu Kommersant tvrdil, že v obklíčení se ocitly dvě tisícovky příslušníky ukrajinské armády. „Lidé, kteří jsou v obklíčení, si ani dobře neuvědomují, že jsou obklíčeni, protože podle informací, kterými disponujeme, bylo přerušeno stabilní řízení (ukrajinských) vojsk,“ prohlásil dnes v televizi ruský prezident.

Velitel ukrajinské armády Syrskyj tvrzení šéfa Kremlu o obklíčení ukrajinských sil označil za dezinformaci.

„Neodráží skutečnou situaci. Ukrajinští vojáci pokračují v aktivních operacích v kurském směru,“ uvedl na telegramu generál Syrskyj a dodal, že navzdory „šílenému tlaku nepřítele“ ukrajinští vojáci způsobili ruským silám značné ztráty. Ruská armáda podle něj přišla od 8. srpna v Kurské oblasti mimo jiné o 17.819 vojáků. Server Ukrajinska pravda tuto bilanci interpretoval tak, že 6662 ruských vojáků bylo zabito, 10.446 zraněno a 711 jich Ukrajinci zajali.

Ukrajinští výsadkáři mezitím zveřejnili video se zničenou a spálenou ruskou vojenskou technikou lemující „silnici smrti“ v Kurské oblasti jako svědectví ruské porážky, uvedl list Ukrajinska pravda a dodal, že největší ztráty utrpěla ruská 155. brigáda námořní pěchoty.

Podobná prohlášení ani jedné ze stran konfliktu nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Ruský vůdce dále v interview vyjádřil ochotu Ruska „přistoupit na rozumné kompromisy“ při urovnání konfliktu. Zároveň ale prohlásil, že je předčasné zvažovat, na čem by se Rusko a Ukrajina mohly dohodnout, protože mezi Moskvou a Kyjevem se žádná jednání nevedou. „Nechci jít do podrobností, protože žádná věcná jednání se nevedou a druhá stana je odmítá. Proto je prostě předčasné hovořit o tom, zda se dokážeme na něčem dohodnout a na čem bychom se mohli dohodnout,“ řekl podle agentury TASS.

Kyjev předloni na jaře, po ústupu ruských vojsk od Kyjeva a odhalení válečných zločinů, ze kterých podezírá ruské vojáky, přerušil jednání s ruskou stranou a zakázal rozhovory s Moskvou, dokud Putin bude u moci. Putin ukrajinský postoj v televizi opět kritizoval jako „těžko předvídatelné iracionální chování, na jehož základě nelze budovat žádné plány“.

Ukrajina brání ruské agresi již 975. den. Válka, rozpoutaná na Putinův rozkaz v únoru 2022, bývá označován za nejkrvavější konflikt v Evropě od druhé světové války. Na počátku letošního srpna ukrajinské síly vpádem do Kurské oblasti rozšířily válku i na ruské území, ale ruským jednotkám se je dosud nepodařilo zatlačit zpět za hranice, a tak je mají podle analytiků a médií posílit severokorejští vojáci.

Podíl.