Aktual.: 25.10.2024 14:44

Praha – Ordinace v úterý a ve středu příští týden nezavřou ani ambulantní specialisté, dohodli se s ministerstvem zdravotnictví (MZd) a zdravotními pojišťovnami. Novinářům to dnes po týdnu jednání potvrdili ministr Vlastimil Válek (TOP 09) a předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko. Praktičtí lékaři, kteří původně se stávkou na protest proti příliš nízkému nárůstu úhrad za péči na příští rok přišli, ji po navýšení úhrad odvolali už před týdnem.

„Nyní dokončujeme finální podobu dohody. K jejímu podpisu s řediteli zdravotních pojišťoven dojde ve druhé polovině příštího týdne,“ řekl Válek. Zatím se k dohodě podle něj připojily čtyři pojišťovny, které mají 88 procent pojištěnců, ministr však chce přesvědčit i další tři. Ordinací lékařů specialistů je v Česku zhruba 7000, na jejich péči je vyhrazeno příští rok zhruba 43 miliard korun.

Jojko příslib pojišťoven označil za kompromis. „Naše původní představy byly trošičku větší z hlediska finančního naplnění,“ uvedl.

Na dotaz ČTK Válek doplnil, že úhradová vyhláška nebude změněna, pojišťovny peníze vezmou z dalších fondů. Částku ale specifikovat nechtěl. „My jsme se bavili o rámci a pravidlech, za kterých bude částka rozdělená,“ dodal. Podrobnosti budou součástí dohody příští týden.

Peníze z veřejného zdravotního pojištění by se měly rozdělovat na základě dohody mezi zdravotními pojišťovnami a zástupci jednotlivých oborů zdravotní péče. Pokud nedospějí k dohodě, stanoví výši úhrad ministerstvo zdravotnictví vyhláškou. Ve Sbírce listin ji musí publikovat do konce října.

Podle posledního návrhu poté, co ministerstvo ustoupilo požadavkům praktických lékařů, je z 515 miliard korun na zdravotní péči na příští rok plánováno pro praktické lékaře 31 miliard korun, o 3,3 procenta víc než letos. Pro ambulantní specialisty se počítá s 43,8 miliardy korun, což je meziročně o 4,6 procenta víc. Na základě dnešní dohody jim pojišťovny přidají, zatím ale není jasné kolik.

Řádově stovky milionů korun navíc praktikům vzalo ministerstvo z kapitoly centrové léky, na které je vyhrazeno 40 miliard korun. Kritizovala to Asociace inovativního farmaceutického průmyslu nebo pacientské organizace, obávají se o dostupnost této léčby pro pacienty. V případě navýšení pro ambulantní specialisty se žádné peníze v rámci vyhlášky přesouvat podle Válka nebudou.

Úhradovou vyhlášku na příští rok kritizuje také segment zdravotnických laboratoří nebo domácí péče. Všem vadí zejména to, že jim úhrady nerostou tak rychle jako v předchozích letech. Podle Asociace českých a moravských nemocnic, která sdružuje menší zdravotnická zařízení, budou platby nemocnicím dokonce klesat, což na základě dřívějších rozhodnutí Ústavního soudu považují za neústavní.

Podíl.