Ambulantní specialisté protestovat nebudou (zdroj: ČT24)

Ordinace v úterý a ve středu příští týden nezavřou ani ambulantní specialisté, dohodli se s resortem zdravotnictví a pojišťovnami, potvrdili ministr Vlastimil Válek (TOP 09) a předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko. Praktičtí lékaři, kteří původně se stávkou na protest proti příliš nízkému nárůstu úhrad za péči na příští rok přišli, protest po navýšení úhrad odvolali už před týdnem.

„Nyní dokončujeme finální podobu dohody. K jejímu podpisu dojde ve druhé polovině příštího týdne,“ řekl Válek. V současné době se k dohodě podle něj připojí čtyři pojišťovny, ministr však chce přesvědčit i další.

„Je to dobrá zpráva pro pacienty – nemusíme poslouchat, že se nějaká vyšetření ruší nebo se posouvají,“ poznamenal prezident Svazu pacientů ČR Luboš Olejár. „Jsme rádi, že čtyři pojišťovny přistoupily k dohodě. Vyzýváme ale i ty zbylé, ať se přidají, jinak bychom to museli řešit zákonem. Naši právníci jsou připraveni,“ upozornil.

Ordinací lékařů specialistů je v Česku zhruba sedm tisíc, na jejich péči je vyhrazeno příští rok zhruba 43 miliard korun.

Podíl.