Současné zdražování másla odpovídá rostoucím cenám mléčné suroviny a zvyšující se spotřebitelské poptávce, předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček ho považuje za reálné a opodstatněné.

Obchodní řetězce podle mluvčího Potravinářské komory Marka Zemánka ale také zvýšily své marže u másla, což prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza odmítl. Někteří prodejci potravin se k tématu pro ČTK nechtěli vyjádřit a odkázali na prohlášení Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Z dat Českého statistického úřadu vyplývá, že kilogram másla tento měsíc stojí 275 korun, což v přepočtu na běžnou kostku o 250 gramech činí asi 69 korun. Proti září se cena zvýšila o 11 procent, ve srovnání s loňskem o 34 procent. Letošního maxima tento měsíc dosáhly i ceny mléka či eidamu. Naopak bílý jogurt, který stál v září nejvíc od začátku roku, meziměsíčně zlevnil téměř o deset procent na deset a půl koruny za 150gramový kelímek.

Jedním z důvodů zdražování másla ale i dalších mléčných výrobků je podle Kopáčka pokles produkce mléka kvůli horkému létu a také jeho rostoucí výkupní cena. „Průměrná celoroční cena mléka v roce 2023 byla jedenáct Kč za litr, letos v lednu začínala na 10,79 Kč za litr a nyní je na 11,44 Kč za litr,“ uvedl. Horké léto podle něj dále snížilo tučnost v mléce, která navíc klesá dlouhodobě v důsledku změny šlechtění dojnic. V současnosti se šlechtění zaměřuje více na dojivost, než obsah tučnosti, například v porovnání s Německem nebo Polskem je v Česku obsah tuku v průměru nižší o 0,3 až 0,4 procenta, dodal Kopáček.

Za zdražováním podle Kopáčka dále stojí vyšší výroba tučných mléčných výrobků v důsledku rostoucí poptávky. „Například sýrů jsme za osm měsíců oproti loňsku vyrobili o 11,7 procenta více, roste výroba smetanových jogurtů, plnotučného mléka, a dalších, a to se vše projeví ve výsledné tukové bilanci, která je nyní nevyrovnaná,“ míní Kopáček.

Potravinářská komora podle Zemánka neovlivňuje ceny výrobků svých členů. „Producenti v září meziměsíčně zvedli cenu másla v průměru o 15,8 koruny za kilogram. Jejich důvody jsou oprávněné – nedostatek mléčného tuku na trhu, pomalu rostoucí výkupní cena mléka a cena práce. Obchodní řetězce ovšem, na rozdíl od výrobců, z měsíce na měsíc navýšily svou obchodní přirážku u másla, která vychází po odečtení DPH na 26,93 koruny za kilogram,“ řekl.

To Prouza odmítl. „Pokud bychom DPH odečetli, tak je cena v obchodě 202 korun za kilogram másla, a marže na jedné čtvrtce másla je tak zhruba 2,3 koruny,“ uvedl.

On-line supermarket Rohlík.cz očekává, že se cena másla do Vánoc ještě mírně zvýší. Pokles prodejů kvůli zdražení ale nepozoruje. „V současné době nabízíme kostky másla zhruba rovnoměrně rozdělené mezi české a německé produkty. Máslo z Německa dovážíme především proto, že na českém trhu není momentálně dostupný dostatečný objem, který bychom potřebovali. Jakmile čeští výrobci opět nabídnou potřebné množství, plánujeme se vrátit k domácím dodavatelům,“ řekla mluvčí Denisa Morgensteinová.

Vývoj ceny másla v Kč za kilogram a 250 gramů:

2019 2020 2021 2022 2023 2024
197,2 (49,3) 192,22 (48,06) 187,71 (46,93) 265,87 (66,47) 205,2 (51,3) 275,06 (68,77)

Mohlo by vás zajímat: Chtěl mít školu, kde je lidem dobře. Paradoxně to přinesla povodeň, popisuje ředitel (23.10.2024)

Spotlight Aktuálně.cz – Filip Worm | Video: Tým Spotlight

Podíl.