Aktual.: 25.10.2024 12:42

Ankara – K útoku na sídlo tureckého leteckého výrobce TUSAŞ na předměstí Ankary, při němž zemřelo pět lidí, se dnes přihlásila militantní organizace Strana kurdských pracujících (PKK), píše agentura Reuters s odkazem na prohlášení PKK. Při útoku bylo zraněno dalších 22 lidí.

Útočníci ve středu automatickými puškami a výbušninami napadli sídlo firmy, která vyrábí civilní i vojenská letadla a drony. Turecký ministr vnitra Ali Yerlikaya pak informoval, že útočníci jsou po smrti.

„Mučednickou akci, která byla provedena ve středu 23. října kolem 15:30 (14:30 SELČ) v areálu TUSAŞ v Ankaře, uskutečnil tým z Praporu nesmrtelných,“ napsala podle agentury AFP militantní organizace na platformě Telegram.

PKK sdělila, že operaci plánovala již dlouho, a dodala, že neměla nic společného s nedávným politickým vývojem v Turecku, kde úřady zřejmě usilují o vyjednání řešení konfliktu s kurdskými bojovníky. Podle PKK měl útok sloužit jako „varování a vzkaz proti genocidním praktikám, masakrům a izolacionistickým praktikám turecké vlády“.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes v rozhovoru s médii prohlásil, že dva pachatelé „infiltrovali“ Turecko ze Sýrie. Turečtí činitelé již dříve uvedli, že se jednalo o členy PKK.

„Operace probíhaly během noci na 40 různých místech. Je jasné, že teroristé zaplatili velmi vysokou cenu,“ řekl Erdogan s odkazem na nálety, které Turecko od středečního večera provádí na cíle PKK v severním Iráku a Sýrii.

Turecké ministerstvo obrany dnes uvedlo, že přes noc odvetné nálety zasáhly 34 cílů PKK v severním Iráku. Podle svého prohlášení zničilo úkryty, sklady a další zařízení a „neutralizovalo“ velký počet bojovníků.

Bezpečnostní zdroje v samostatném prohlášení sdělily, že turecká zpravodajská služba MIT od útoku v Ankaře v Sýrii a Iráku zasáhla celkem 120 cílů PKK.

PKK vede od 80. let ozbrojený boj za autonomní Kurdistán a práva Kurdů v Turecku i v dalších oblastech obývaných Kurdy. Konflikt si vyžádal na 45.000 obětí. Turecko provádí opakovaně údery proti základnám a členům PKK a také proti kurdským milicím YPG na severu Sýrie a Iráku. Čelí přitom kritice, že nerespektuje suverenitu těchto zemí. Ankara však tvrdí, že se snaží zajistit svou národní bezpečnost.

Podíl.