V noci ze čtvrtka na pátek se na několik sekund nad oblohou v Česku objevil velmi výrazný záblesk. Šlo o takzvaný bolid, tedy jev způsobený hořením vesmírného tělesa v atmosféře Země.

„V Astronomickém ústavu AV ČR o bolidu vědí. Zachytily jej kamery Evropské bolidové sítě řízené z Ondřejova a odborníci z Oddělení meziplanetární hmoty data zpracovávají,“ uvedl pro Českou televizi Pavel Suchan z Astronomického ústavu. „Výsledky budou zveřejněny na webu ústavu, jen dejme nějaký čas na přesné zpracování a zjištění, co se přesně odehrálo.“

Záblesk zaznamenali lidé nejen pohledem, ale objevil se i na kamerách, které byly v tu dobu k nebi namířené. A také ho nafilmovaly palubní kamery automobilů. Lidé záběry sdílejí na sociálních sítích:

Bolid proletěl nad Českem ve 21:24, byl pozorován nad různými místy. Podle hlášení na webu Astronomického ústavu byl velmi jasný, někteří pozorovatelé ho označují za „podobný světlům auta“ nebo „velký asi jako desetina Měsíce“.

Co je bolid

Jako bolid se označuje velice jasný meteor – tedy světelný jev na obloze způsobený pádem objektu z vesmíru. Jeho jasná záře je způsobena tím, že do zemské atmosféry vstupuje velkou rychlostí. Při tření o atmosféru se silně zahřívá a současně odpařuje. U větších těles může dojít dokonce i k jedné nebo více explozím, při nichž se těleso rozdělí na více částí. To může být doprovázené tlakovou vlnou i silným třeskem.

Kdo zkoumá bolidy

Za sledování bolidů je zodpovědná Evropská bolidová síť, což je systém 34 stanic, které fotografují přelety těchto jasných meteorů. Její kořeny pocházejí z Československa. První síť těchto stanovišť totiž založil astronom Zdeněk Ceplecha. Začala fungovat v roce 1963. Její stanice jsou v Česku, na Slovensku, v Německu, Rakousku, Belgii a ve Švýcarsku. Celkem pokrývá plochu asi o rozloze milion kilometrů čtverečních a za rok pořídí přibližně 10 tisíc fotografií.

V Česku jsou kamery bolidové sítě umístěny na Lysé hoře a dále v Churáňově, Frýdlantu, Kunžaku, Ondřejově, Polomu, Přimdě, Růžové, Svratouchu a ve Veselí nad Moravou. Každá ze stanic je vybavena fotografickou kamerou, meteorologickou stanicí, detektorem zvuku nebo spektrometrem. 

Podíl.