Opoziční hnutí ANO v Praze se na jednání městského zastupitelstva v noci ze čtvrtka na pátek neúspěšně pokusilo odvolat náměstka primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). Pro odvolání hlasovalo 24 z 65 zastupitelů. Důvodem návrhu byla situace v dopravním podniku (DPP), kde nedávno zasahovala policie. Návrh na odvolání přednesl opoziční zastupitel a předseda pražského ANO Ondřej Prokop. Zastupitelé zadali radě města mimo jiné vypracovat analýzu restrukturalizace a zefektivnění činnosti DPP.

Šéf klubu ANO Patrik Nacher navrhl usnesení, ve kterém požadoval mimo jiné odvolání všech nynějších členů dozorčí rady podniku a jejich nahrazení odborníky, nebo to, aby představenstvo podniku nevolila dozorčí rada, ale přímo radní města. ANO neuspělo ani s návrhem na odvolání Hřiba, ani s požadavky na změnu fungování DPP.

Zastupitelé naopak podpořili návrh klubů ANO a SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) na zpracování analýzy směřující k restrukturalizaci podniku za účelem zvýšení jeho efektivity. Cílem je podle předsedy klubu SPOLU Tomáše Portlíka (ODS), aby se podobné situace neopakovaly.

„Dopravní podnik má sloužit občanům a pokud si chceme uchovat jednu z nejvyšších úrovní MHD na světě, je systémová změna potřeba,“ dodal Portlík.

Protikorupční opatření v DPP

Na návrh Hřiba zastupitelstvo schválilo také úkol radním, aby zvážili uskutečnit v podniku protikorupční opatření podle dříve schválené strategie. Na návrh zastupitelky Hany Kordové Marvanové (nestr. za SPOLU) pak rovněž schválilo, že magistrát má do 10. prosince zveřejnit nedávno dokončený hloubkový audit podniku, který je zatím neveřejný.

Opoziční zastupitel Prahy Sobě Pavel Zelenka neúspěšně navrhnul odvolání dalšího primátorova náměstka Jiřího Pospíšila (TOP 09), jehož konec ve funkci podpořilo stejně jako v případě odvolání Hřiba 24 zastupitelů.

Dozorčí rada DPP v pondělí kvůli zásahu policie a novým obviněním odvolala ředitele podniku Petra Witowského. Ve funkcích skončili také dosavadní členové představenstva Marek Kopřiva a Jiří Špička, kteří jsou na rozdíl od Witowského mezi obviněnými z minulého týdne. Nový případ podle dosavadních informací souvisí s dřívější korupční kauzou Dozimetr, která se rovněž týkala DPP.

Zastupitelé metropole se ve čtvrtek k řešení situace v DPP dostali po více než deseti hodinách jednání, následně se tématem zabývali téměř pět hodin.

Podíl.