Události v regionech: Lékárnám v malých obcích hrozí zánik (zdroj: ČT24)

Celé řadě lékáren v menších obcích hrozí zánik. Po Novém roce už totiž nebudou dostávat bonifikaci, tedy speciální příspěvek zdravotních pojišťoven, který právě vesnickým lékárnám kompenzuje nižší zisky. Podle odhadů Lékárnické komory se tím do existenčního ohrožení dostane kolem čtyřiceti provozoven v Česku.

Lékárna v Osečné funguje dvacet let a je v obci jediná. Po Novém roce ale nejspíš skončí. Na seznamu bonifikovaných provozoven už totiž nefiguruje. „Pokud o tu bonifikaci přijdeme, tak je to velký zásah do našeho hospodářství. Budeme muset výdejnu v Osečné uzavřít,“ potvrdila majitelka výdejny Hana Bernardová. „Chodí sem řada starších lidí, kteří nemají nikoho, kdo by jim vyzvedl léky jinde, a nedostanou se ani do města,“ nastínila tamní lékárnice Vendula Šrýtrová.

Kritérií pro získání bonifikace je hned několik. Přítomnost lékaře v obci, dostatečně dlouhá otevírací doba lékárny i dojezdový čas k nejbližší provozovně. Ten nesmí být kratší než deset minut. Osečná ale tuto podmínku splňuje jen v zimě. Starosta Osečné Jiří Hauser (SOCDEM) se proto písemně obrátil na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu. „S prosbou, zda by nemohli přehodnotit svoje rozhodnutí a tu lékárnu tady ponechat,“ řekl.

Kritérium dojezdové doby přes deset minut

Další lékárna, která už nebude mít nárok na bonifikaci, je ve Vysokém nad Jizerou. Zdravotní sestra Milada Weigelová tam chodí pravidelně. „Bereme odtud materiál, injekce, které potřebujeme pro naše pacienty, léky. Bez toho bychom nemohli vůbec být,“ vysvětlila.

Majitel je ale rozhodnutý výdejnu bez bonifikace zavřít. „Někdo dostal do ruky seznam a tam, bez znalosti souvislostí, řekl: dojezd šest minut, vyhazujeme ze seznamu. Ano, je to pravda, ale v zimě je všechno jinak,“ rozčílil se spolumajitel výdejny léků Vysoké nad Jizerou Pavel Korpas.

Tisková mluvčí VZP Viktorie Plívová uvedla, že „vyhodnocení je prováděno dle aktuálních údajů pro daný rok“. „Pokud tedy někde dojde například k dostavbě komunikace a dojezdová doba se tak zkrátí, vypadne v GIS automaticky sledovaná oblast z kritéria deset a více minut,“ přiblížila.

Starostka Vysokého nad Jizerou Lucie Vaverková Strnádková (nestr.) se s touto situací nechce smířit. „Nějaké kroky budeme podnikat,“ prohlásila.

Všeobecná zdravotní pojišťovna zdůraznila, že stejná zůstávají kritéria i částka, kterou mezi lékárny rozdělí. Ročně to je čtyřicet osm milionů korun.

Podíl.