Aktual.: 24.10.2024 20:39

Praha – Sněmovna schválila dnes v podvečer návrh programu mimořádné schůze svolané z podnětu opozičního hnutí ANO k platům vrcholných politiků. Výsledek hlasování překvapil i opozici. Nyní se budou moci zapojit do debaty všichni poslanci, nejen řečníci s právem přednostního vystoupení. Plénum bude moci hlasovat i o případných usneseních.

Pro schválení programu hlasovalo 78 poslanců z opozičních hnutí ANO a SPD. Ke kladnému výsledku stačilo 76 hlasů. Poslanci koaličních ODS, STAN, KDU-ČSL a TOP 09 hlasovali proti, nebo se hlasování zdrželi. Počet těchto hlasů k zamítnutí programu nestačil.

„To je samozřejmě velké překvapení, já myslím, že je to nedopatření,“ řekl po hlasování předseda ANO Andrej Babiš. Rovněž předsedající Olga Richterová z nyní již opozičních Pirátů mluvila o nečekané situaci.

SPD podle jejího předsedy Tomia Okamury schválení programu schůze potěšilo, podle něj bylo dáno tím, že vládní poslanci nechodí do práce a zřejmě se někde baví a „chlastají“. Richterová se z pozice předsedající pokusila Okamuru napomenout, vysloužila si za to ale výpad předsedy SPD, že Piráti hrají vládní čtyřkoalici „užitečné idioty“.

Babiš po schválení programu vyzval premiéra Petra Fialu (ODS), aby podpořil jeho aktuální návrh na pětileté zmrazení platů politiků. „Já žádám pana premiéra, aby ten můj návrh odsouhlasil, aby následně na schůzi jsme to tady odsouhlasili,“ řekl. „Řekněte nám tady na mikrofon, že s tím souhlasíte, že ta vláda to podpoří a že to odhlasujeme a můžeme jít domů,“ poznamenal.

Okamura za SPD představil návrh usnesení, podle kterého Sněmovna uložila vládě, aby zamrazila platy vrcholných politiků do konce roku 2029. Šéf pirátských poslanců Jakub Michálek zase žádal sněmovní podporu pro návrh, kterým by souhlasila mimo jiné se záměrem snížit zákonodárcům náhrady za dopravu.

Do běžné debaty se kolem 20:30 hlásila desítka poslanců. Sněmovní jednací den by měl podle jednacího řádu skončil v 21:00.

Vláda je odtržená od běžného života, řekl Babiš k návrhu na růst platů politiků

Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš kritizoval dnes ve Sněmovně vládní návrh na růst platů vrcholných politiků. Koaliční kabinet Petra Fialy (ODS) je úplně odtržený od běžného života, uvedl Babiš v úvodu mimořádného jednání, které nechali poslanci ANO k platům politiků svolat.

„Prachy moc a koryta, to symbolizuje tuto vládu,“ prohlásil Babiš. Opřel se do původního ministerského návrhu na růst platů zákonodárců, členů vlády a prezidenta o skoro 14 procent i do aktuálního, podle něho nemravného návrhu, který předpokládá zhruba sedmiprocentní navýšení. „Já vůbec nechápu, jak tyhle lidi přemýšlejí,“ poznamenal Babiš.

Znovu vinil kabinet z toho, že způsobil rekordní inflaci, čímž znehodnotil úspory lidí, a je podle něho zodpovědný za jedny z nejvyšších cen energií v Evropě. Vláda už by podle šéfa ANO neměla nic dělat, aby nevznikly další škody. Žádal ale podporu pro svůj návrh, který by zmrazil platy vrcholných politiků na následujících pět let. „Politika má být o službě občanům a ne jen o naplňování vlastních kapes,“ řekl Babiš.

Předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová označila za pokrytectví „monarchisticky“ si zvyšovat platy a ostatní občany ždímat. Vládní návrh na růst platů ústavních činitelů je podle ní výrazem odtržení koalice od reality. „Politika není o obohacení, ale o službě lidem,“ dodala ve shodě se svým stranickým šéfem. „Hlásáte úspory a sami si přilepšujete,“ řekl místopředseda Sněmovny a ANO Karel Havlíček. Uvedl, že příčinou neúspěchu vlády není její slabá komunikace, ale její nekompetence. Premiéra Fialu pak Havlíček označil za symbol elitářství.

Předseda SPD Tomio Okamura trumfnul Babišovo zamýšlené pětileté zastavení růstu mezd ústavních činitelů návrhem na zmrazení platů politiků do konce roku 2029, tedy do konce příštího volebního období. Vládní návrh na růst platů ústavních činitelů označil za „arogantní a ostudný“. Kritizoval i návrh, aby prezidentova manželka či manžel měli ze zákona podíl na finančních náhradách hlavy státu.

Předseda pirátských poslanců Jakub Michálek uvedl, že žádný konkrétní návrh zákona předmětem mimořádné schůze není, a označil ji proto za ztrátu času a mrháním penězi na provoz Sněmovny. Zmrazení platů, které chtějí ANO a SPD, podle něj povede v budoucnu ke skokovému nárůstu platů politiků. Možností by bylo stanovit jejich horní hranici nebo omezit finanční náhrady na dopravu a reprezentaci. Babiš následně označil Michálka kvůli jeho výpadům vůči ANO za sociopata, za což ho pokárala předsedající schůze Olga Richterová (Piráti). „Vy jste blázen, vy jste normální magor,“ vzkázal Babiš Michálkovi, kterého obvinil z posedlosti opozičním hnutím. Michálek naopak obvinil ANO, že se vůči jeho přítelkyni dopouští přes spřátelená média „prasáren“, za což byl také napomenut.

Nastavením platů zákonodárců, členů vlády, prezidenta či soudců se musejí politici znovu zabývat v souvislosti s květnovým verdiktem Ústavního soudu, jenž zrušil s platností od příštího roku zákonný koeficient nutný pro jejich výpočet. Soud uvedl, že letošní snížení soudcovských platů, které spočívalo v trvalé změně tohoto koeficientu, odporuje ústavnímu pořádku.

Návrh na zmrazení platů vrcholných politiků na pět let prosadila ve Sněmovně těsně před sněmovními volbami v roce 2021 vláda ANO a ČSSD. Předlohu ale později zamítl Senát. Nová povolební Sněmovna už nemohla senátní veto přehlasovat, předloha tedy takzvaně spadla pod stůl. Babiš označil tehdejší dění za „normální podvod“ nynější koalice.

Podíl.