Už přes tři měsíce nejdou víčka na plastových lahvích oddělat. Smyslem tohoto unijního opatření je snížit množství plastového odpadu v přírodě, především v mořích a na plážích. Další na řadě budou samotné PET lahve. V Česku by se měl od roku 2026 zavést i zálohovací systém, vláda zákon schválila v první polovině října. Podívejte se na stručné video o boji EU proti jednorázovým plastům.




1:23

Video: Datavize Aktuálně.cz

Plasty tvoří až 85 procent veškerého odpadu v evropských mořích. Polovinu z toho přitom představují jednorázové plasty, nejčastěji obaly od jídla či nápojů. Právě mezi nimi byste našli i zmíněná víčka od PET lahví. Další čtvrtinu mořského odpadu tvoří výrobky spojené s rybolovem.

Foto: EU

Všechen tento odpad podle Evropské unie přestavuje „závažné riziko pro mořské ekosystémy, biologickou rozmanitost a pro lidské zdraví“ a „poškozuje činnosti, jako je cestovní ruch, rybolov a lodní doprava“. Uvádí to směrnice Evropského parlamentu a Rady EU. 

Evropská komise na problém poukázala už v roce 2017. Vznikla směrnice, která omezuje používání jednorázových plastových výrobků, pro které existuje vhodná alternativa. Jedná se tak například o plastové vatové tyčinky, příbory, talíře, brčka, míchátka nebo polystyrenové obaly na jídlo. Směrnice také nařizuje, aby víčka na lahvích nešla během jejich používání sundat. 

Dalšími výrobky, které směrnice omezuje, jsou například balónky. Opatření přeneslo část odpovědnosti za vytvořený odpad na výrobce – a to náklady na sběr údajů, osvětu a úklid vzniklého odpadu.

Směrnici schválil v roce 2019 i Evropský parlament, s 560 hlasy pro a 35 hlasy proti. Z českých europoslanců byl proti pouze Jiří Payne za Svobodné. Finální razítko tomu dali zástupci členských zemí v Evropské radě, kde to za Česko posvětil Andrej Babiš.

table visualization

Od 3. července letošního roku jsou tak všechna víčka na lahvích v EU přidělaná. Společnost Coca Cola opatření u svých produktů zavedla už o rok dříve. Na webu přitom píše, že neodnímatelné víčko nijak nezhoršuje pohodlí při pití nápoje.

„Před uvedením na trh jsme provedli rozsáhlý průzkum a rozsáhlé testování mezi spotřebiteli, abychom zajistili, že lahve s našimi inovovanými, trvale připevněnými víčky, budou praktické, hygienické, bezpečné a snadno použitelné.“ Coca Cola dokonce uvádí, že neoddělitelná víčka jsou prospěšná nejen pro životní prostředí. „Například lidé s hendikepem nebo řidiči mohou lahev snadněji znovu uzavřít jednou rukou.“

Rozporuplné reakce

Reakce na připevněná víčka byly rozporuplné. Na sociálních sítích si stěžoval kde kdo, včetně samotného Andreje Babiše, který v Radě EU nápad za Česko posvětil. „Už jsem se několikrát polil, tak nevím, jestli je to jen můj problém. Tohle vymysleli ti koumáci v Evropské unii, kteří nám stále něco nařizují. Jsem proti plastům, ale je třeba najít jiný způsob než tuhle, podle mě, pitomost.“ 

V dalších letech se v Evropské unii zpřísní pravidla pro samotné lahve. V roce 2030 mají být všechny lahve vyráběné ze třetiny z recyklátu. Ruku v ruce s tím směrnice vybízí k tomu, aby do roku 2029 členské státy vybírali alespoň 90 procent plastových lahví. Ať už pomocí zálohového systému nebo jakéhokoliv jiného opatření. Zálohovací systém už funguje ve třinácti evropských zemích, například na Slovensku, v Chorvatsku nebo Dánsku.  

Zavedení zálohovacího systému v Česku odsouhlasila vláda 10. října. „Počítáme s tím, že zálohový systém by měl být plně funkční od roku 2026,“ uvedla pro Aktuálně.cz Veronika Krejčí, tisková mluvčí ministerstva životního prostředí. 

Podíl.