Aktual.: 24.10.2024 10:56

Praha – Důvěra v českou ekonomiku v říjnu proti předchozímu měsíci klesla o 0,2 bodu na 96,8 bodu. Méně optimističtí než v září byli podnikatelé, důvěra spotřebitelů v ekonomiku naopak stoupla. Vyplývá to z údajů, které dnes na webu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V meziročním srovnání je důvěra vyšší, loni v říjnu byla na zhruba 93 bodech. U podnikatelů trvají problémy, pozitivní je optimismus domácností, shodují se analytici, které ČTK oslovila.

Souhrnný indikátor důvěry letos dosud kolísá. Vedle října klesl v lednu, únoru, květnu, červenci a srpnu. Vzhůru šel v březnu, dubnu, červnu a v září.

Podnikatelská důvěra v říjnu meziměsíčně klesla o 0,8 bodu na 96 bodů. „Podnikatele stále významně limituje nedostatečná poptávka, v některých odvětvích také nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců a v průmyslu omezená dostupnost vybraných vstupů. Nezvykle opatrní jsou před nadcházejícími svátky obchodníci,“ uvedl vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst.

Důvěra se v říjnu proti předchozímu měsíci snížila v obchodě o 4,2 bodu na 91,8 bodu a vybraných odvětvích služeb o 1,8 bodu na 96,3 bodu. Vzhůru šla naopak v průmyslu o 0,4 bodu na 94,8 bodu a ve stavebnictví o 1,2 bodu na 109,7 bodu. Hodnota sto, ke které se údaje vztahují, je dlouhodobým průměrem za roky 2003 až 2023.

Ukazatel důvěry spotřebitelů vzrostl proti září o 2,8 bodu na 100,7 bodu. „Spotřebitelská důvěra v říjnu podruhé v řadě vzrostla a dostala se poprvé od června letošního roku mírně nad svůj dlouhodobý průměr,“ podotkla Anastasija Neradová z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ. Proti minulým měsícům se snížil počet domácností, které se obávají zhoršení celkové ekonomické situace v Česku. Přibylo lidí očekávajících zlepšení jejich finanční situace. I tak podle Neradové stále téměř třetina ze spotřebitelů uvádí, že sotva vyjde s penězi, a téměř desetina si musí půjčovat nebo sahat do úspor.

Srovnání indikátorů důvěry v ekonomiku ČR:

Indikátory říjen 2024 září 2024 říjen 2023
Průmysl 94,8 94,4 93,5
Stavebnictví 109,7 108,5 100,1
Obchod 91,8 96,0 89,2
Vybrané služby 96,3 98,1 92,5
Podnikatelé celkem 96,0 96,8 93,1
Spotřebitelé 100,7 97,9 93,2
Souhrnný 96,8 97,0 93,1

Zdroj: ČSÚ

Analytici: U podnikatelů trvají problémy, pozitivní je optimismus domácností

Říjnové údaje o důvěře v českou ekonomiku ukazují na přetrvávající problémy v podnikatelském sektoru, zejména kvůli slabé poptávce. Pozitivní je naopak optimismus domácností, který by v dalších měsících mohl pomoci oživení spotřeby. Shodují se na tom analytici, které ČTK oslovila.

„Říjnové indikátory důvěry sice naznačují pokračující problémy na poptávkové straně, které trápí podnikatelský sektor, v případě domácností však opatrně naznačují možný obrat po slabším vývoji v průběhu letních měsíců, který by mohl přinést silnější spotřebu domácností, která doposud zaostávala za očekáváním,“ uvedl hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler. „Stále však platí, že ekonomický vývoj v posledních měsících spíše zaostal za odhady, a nové podzimní ekonomické prognózy tak budou patrně revidovat očekávaný růst pro příští rok směrem dolů oproti původním odhadům,“ dodal.

Hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek hodnotí celkové vyznění důvěry v ekonomiku jako neutrální. „Pokles nálady podnikatelů není nijak dramatický, spíš jde o korekci předchozího optimistického září. Nebylo by to poprvé, kdy se firmy dívaly optimisticky do budoucnosti bez toho, že by ji měly dostatečně zajištěnou zakázkami, aby pak znovu propadaly skepsi,“ uvedl. Pozitivní je podle něj zlepšení důvěry spotřebitelů. „To by byla dobrá zpráva z pohledu dalšího vývoje spotřeby, kdyby ovšem nepoklesla chuť k velkým nákupům a nezačal opět růst zájem spořit,“ uvedl Dufek.

Hlavní ekonom Cyrrusu Vít Hradil věří tomu, že optimismus českým domácnostem vydrží. „Od většího optimismu domácností by pak vedla přímá cesta i k výraznějšímu oživení jejich spotřeby. To by bylo momentálně skutečně záhodno, jelikož obchodníci i poskytovatelé služeb naopak optimismus ztrácejí a uvítali by silnější zájem zákazníků,“ uvedl.

Hradil rovněž upozornil na to, že i když celková důvěra podnikatelů v ekonomiku klesla, v průmyslu se nálada třetí měsíc v řadě zlepšuje, což považuje za dobrou zprávu. Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák nicméně varoval před tím, že průmyslové podniky nadále vnímají utlumenou poptávku po své produkci. „Stále podle mě platí, že k udržitelnému oživení poptávky potřebují průmyslové podniky zlepšení v zahraničí, především v Německu,“ řekl Novák.

Podíl.