Aktual.: 24.10.2024 09:01

Bystřice nad Pernštejnem (Žďársko) – Nové umělecké dílo v Bystřici nad Pernštejnem na Žďársku vychází z motivu, že Česko je srdcem Evropy a město je v srdci republiky. Veřejnosti bude představené v pátek. Instalace v parčíku za starou radnicí je vysoká přibližně šest metrů. Červený střed chrání tři mohutné kovové listy, z jejichž průřezů se budou linout zvuky a světlo. Autorem je výtvarník Miloš Šedivý, který má ateliér v Tlučni u Litoměřic.

Nahrávka na připravené zvukové smyčce zachycuje tep srdce, šum města, přírody a ptáků. Zvuková clona v tom prostoru působí jako chrámový zvuk. „Jelikož ty listy jsou duté a reproduktory jsou v dutinách těch listů,“ uvedl Šedivý.

Listy jsou z nerezového plechu. Středový list je upravený nahrubo, dva boční mají měděný povrch, který se bude oxidací postupně měnit dozelena. „Aby tam byl takový nějaký kontrast. Ani v přírodě nejsou všechny listy stejné,“ podotkl Šedivý. Nápisy na podstavci připomínají důležitá data republiky i Bystřice nad Pernštejnem. Výtvarník navrhl také zahradní úpravy nejbližšího okolí a druhy rostlin, které se k instalaci budou hodit.

Výtvarné dílo vybrala radnice. „To téma bylo Česká republika je srdce Evropy a Bystřice je srdcem České republiky,“ řekl ČTK starosta Martin Horák (nestraník). Bylo na umělcích, jak ho uchopí. Nový artefakt bude slavnostně zpřístupněný v pátek hodinu před polednem. Předcházet bude uctění vzniku samostatného Československa u sochy Tomáše Garrigua Masaryka před základní školou.

Jde o další počin ve veřejném prostoru města se 7500 obyvateli. Před dvěma lety bylo odhalená socha od uměleckého kováře Milana Beneše věnovaná mizející hornické tradici. Připomíná šest desetiletí těžby uranové rudy v regionu. Město má také venkovní expozici s 16 modely středověkých hradů a jiných staveb v povodí Svratky. Modelář Zdeněk Brachtl je čtyři roky postupně tvořil z betonu, železa a kamene. Park miniatur byl slavnostně otevřený také v roce 2022. Náklady na nové letošní dílo převýšily milion korun.

 

Podíl.