Aktual.: 24.10.2024 10:12

České Budějovice – Českobudějovický soud dnes poslal ženu za pokus vraždy její matky na čtyři roky do vězení. Obžalované hrozilo až osmnáctileté vězení. Obhájce i státní zástupce navrhovali trest pod minimální zákonnou sazbou, která je 10 let. Dnešní rozsudek není pravomocný, obžalovaná se vzdala nároku na odvolání, státní zástupce se k tomu zatím nevyjádřil.

Devětačtyřicetiletá žena se pokusila zabít svou osmdesátiletou matku, o níž pečovala, letos 6. dubna ve Vimperku na Prachaticku. Přetáhla jí přes hlavu igelitový pytlík a utáhla jej elektrickým kabelem. Incident následně sama oznámila na linku 112, kdy se přiznala k vraždě, protože si myslela, že matku usmrtila. Seniorka však útok přežila. Zemřela ale 27. září na selhání orgánů, což však nebyl následek dubnové události.

„Nedokážu si to racionálně vysvětlit a velmi toho lituju. Spáchala jsem to v alkoholickém opojení a stavu zoufalosti,“ řekla obžalovaná před soudem.

Jednaosmdesátiletá žena trpěla cukrovkou, měla stařeckou demenci a léčila se s maniodepresivní psychózou a schizofrenií. Obžalovaná řekla, že situace se zásadně zhoršila koncem loňského roku. „Mamka měla velké psychické problémy a úzkosti. Ráno se budila v pět hodin a musela jsem jí držet za ruku,“ řekla.

Obžalovaná se stejně jako její matka léčí s maniodepresivní psychózou. K tomu ve větší míře pila alkohol. „Kompenzovala jsem tím stavy úzkosti,“ uvedla třikrát rozvedená žena. Má dvanáctiletého syna, jehož však od tří let vychovávají pěstouni v Německu, kde obžalovaná do roku 2020 žila. Syn je v pěstounské péči od tří let.

Státní zástupce navrhoval osmileté vězení. Soud však trest ještě snížil mimo jiné kvůli tomu, že žena přiznala svou vinu, nebyla doposud za nic trestána. Navíc zohlednil, že obžalovaná svého činu upřímně lituje „Trest je výrazně snížený a svým způsobem výjimečný. Máme za to, že jste delší dobu byla v bezvýchodné situaci v péči o maminku, protože její nároky se zvyšovaly. Situaci jste nezvládala, ale stále zůstává závažnost vašeho jednání. Přistoupila jste k tomuto činu, čemuž předcházelo dlouhodobé zneužívání alkoholu,“ uvedl soudce Ondřej Kubů v odůvodnění rozsudku. Jeho součástí je také nařízené ochranné ústavní protialkoholní léčení po propuštění z vězení.

Podíl.