Aktual.: 24.10.2024 00:05

Praha – Ministerstvo školství bude dnes dopoledne informovat o výsledcích jednání mezi zástupci resortu a zaměstnanci Cermatu, tedy příspěvkové organizace ministerstva, která má na starosti mimo jiné přípravu státních maturit či přijímacích zkoušek. Někteří zaměstnanci se na ministerstvo obrátili kvůli nespokojenosti s fungováním ředitele Cermatu Miroslavem Krejčím. Deník N s odvoláním na dva zdroje ve středu napsal, že Krejčí dnes oznámí rezignaci. Podle mluvčí ministerstva školství Terezy Fojtové bude dnes pokračovat jednání, jehož závěry zveřejní na avizovaném briefingu. Dnešního jednání o situaci v Cermatu se podle ní zúčastní Krejčí, ministr školství Mikuláš Bek (STAN) i další lidé z resortu.

Deník N v pátek napsal, že se na ministerstvo kvůli nespokojenosti s fungováním ředitele obrátili někteří zaměstnanci Cermatu. Krejčí, který vede Cermat od září 2022, v pondělí serveru řekl, že rezignaci zvažuje už 16 měsíců. Podle serveru skončí ke konci října nebo k 1. listopadu a rozhodnutí padlo na schůzce Krejčího s Bekem a dalšími lidmi z resortu ve středu. Podle Fojtové na jednání padla celá řada různých možných řešení situace.

 

 

Státní organizace Cermat je zodpovědná například za přijímací řízení na střední školy a elektronický systém přihlašování ke zkouškám DiPSy či přípravu státních maturit. Testy pro jarní období roku 2025 Cermat podle Krejčího připraví, vytvořeny budou ve standardní kvalitě. „Můžu uklidnit, že letošní testy, jak přijímačky, tak maturity, buď už jsou vytvořené a připravené, anebo budou během jednoho, dvou měsíců,“ řekl v úterý ČTK Krejčí.

Podíl.